Hyppää sisältöön
Etusivu Jäsenyys Jäsenyyden päättyminen

Haikeat jäähyväiset

Kun jäät esimerkiksi eläkkeelle, sinun kannattaa päättää jäsenyys. Jäähyväiset ovat aina haikeat, mutta onneksi yhteinen matka on usein ollut täynnä hyviä hetkiä! Voit toki päättää jäsenyyden myös muissa tilanteissa, mutta esimerkiksi varusmiespalvelun tai vanhempainvapaan ajalta se ei ole järkevää! Katso alla olevasta listasta, miten jäsenyyden kanssa kannattaa toimia eri tilanteissa.

Pöydällä läppäri, YTK-muistikirja ja muita toimistotarvikkeita.

Valitse jäsenyyden päättämisen syy:

On tärkeää pitää jäsenyys voimassa työttömyyskassassa. YTK:n jäsenenä sinun ei tarvitse vaihtaa kassaa, vaikka siirtyisit työskentelemään eri alalle. Maksat vain jäsenmaksun helposti kerran vuodessa, ja homma on kunnossa. YTK:ssa voit valita pelkästään sujuvan ansioturvapalvelun tai liittää mukaan superedullisen paketin hyödyllisiä työelämäpalveluja Lakikaverista osaamisen kehittämisen palveluihin ja jäsenalennuksiin. Olethan tutustunut etuihisi?

Jos olet liittymässä ammattiliittoon, muista että jäsenyys YTK:ssa ei estä jäsenyyttä ammattiliitossa. Voit siis olla samaan aikaan jäsen meillä ja oman alasi ammattiliitossa. Tyypillisesti ammattiliiton jäsenmaksu sisältää jäsenmaksun myös jossain työttömyyskassassa. Jos jäät meille, varmista, ettet maksa turhaan jäsenmaksua johonkin toiseen kassaan.

Jos päätät lähteä meiltä, kiitämme sinua jäsenyydestäsi. Olet aina tervetullut takaisin!

Kun vaihdat työttömyyskassaa, muista liittyä kuukauden kuluessa eropäivästä toiseen työttömyyskassaan. Vain tällä tavoin voit viedä mukanasi meillä keräämäsi jäsenyys- ja työssäoloehdon toiseen työttömyyskassaan. Näin varmistat, että ansioturvaasi ei tule katkoja.

Kun jäät vanhuuseläkkeelle, et tarvitse enää työttömyyskassan palveluja. Eläkkeelle siirtyminen ei kuitenkaan automaattisesti päätä jäsenyyttäsi meillä. Lähetä meille siis jäsenyyden päättämistä koskeva viesti OmaYTK:n kautta.

Eroilmoitusten kautta saamme usein kiitoksia kuluneista vuosista. Se on meistä mukavaa ja arvostamme sitä kovasti!

Eläkevakuutusyhtiösi tarvitsee meiltä maksutiedot eläkkeen laskemista varten. Me toimitamme maksutiedot sähköisesti Eläketurvakeskukselle sen pyynnöstä. Eläketurvakeskus välittää tiedot sinun eläkevakuutusyhtiöllesi.

Eläkkeelle jääminen kuuluu niihin harvoihin tilanteisiin, joissa jäsenyyden voi päättää takautuvasti.

Kiitämme jäsenyydestäsi ja toivotamme onnea ja terveyttä eläkevuosille!

YTK:n jäsenmaksu voi joissain tilanteissa olla liikaa. Olemme pahoillamme siitä, että meillä ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta hakea vapautusta jäsenmaksusta. Voit kuitenkin pyytää jäsenpalvelustamme lisää maksuaikaa tai mahdollisuuden maksaa erissä. Ota rohkeasti yhteyttä, saamme varmasti sovittua ratkaisun.

Jos haluat luopua YTK Työelämän täysjäsenyydestä, mutta säilyttää kuitenkin kassajäsenyyden, voit lähettää eroilmoitusta koskevan viestin OMA+:n kautta.

Jäsenmaksun maksamatta jättäminen ei ole hyvä keino päättää jäsenyyttä. Tällaisessa tilanteessa joudumme erottamaan sinut jäsenyydestä takautuvasti, mikä saattaa vaikuttaa ansioturvaasi tai johtaa jopa maksettujen ansiopäivärahojen takaisinperintään. Lue lisää työttömyyskassan sivuilta.

Suosittelemme liittymään yrittäjäkassaan heti, kun alat työskennellä päätoimisesti yrittäjänä. Vain yrittäjäkassan jäsenenä kerrytät yrittäjän työssäoloehtoa. Muista liittyä yrittäjäkassaan viimeistään kuukauden kuluessa erottuasi meiltä. Näin saat suojaa tilanteeseen, jossa jäät työttömäksi ennen kuin yrittäjän työssäoloehto täyttyy.

Jos työllistyt päätoimisena yrittäjänä, voit halutessasi kuitenkin säilyttää jäsenyyden YTK Työttömyyskassassa korkeintaan 18 kuukauden ajan. Tämän jälkeen irtisanomme jäsenyytesi. Jos et siirry yrittäjäkassaan, muista ilmoittaa meille yritystoimintasi alkamisajankohta. Tämä vaihtoehto voi tulla kyseeseen, jos yritystoiminta kestää vain lyhyen aikaa. Muista kuitenkin, että yrittäjänä tehty ei kerää työssäoloehtoa palkansaajakassassa ja 18 kuukauden jälkeen menetät aiemmin mahdollisesti keräämäsi palkansaajan työssäoloehdon. Lue lisää siirtymisestä palkansaajasta yrittäjäksi.

Jos työskentelet samanaikaisesti yrittäjänä ja palkansaajana, voit valita vakuutatko toimeentulosi meillä vai yrittäjäkassassa. Jos pohdit asiaa, ota meihin yhteyttä, niin selvitämme sinulle parhaan ratkaisun, tai lue lisätietoa täältä.

Opiskelu kannattaa aina. Lisäksi opiskelun voi nykyään yhdistää monella tapaa työttömyysturvan kanssa. Muista myös, että opiskelun aikana voit kerätä työssäoloehtoa. Siitä saat turvaa valmistumisen jälkeiseen aikaan.

Työttömyysturvalain mukaan et menetä jo keräämääsi työssäoloehtoa, jos olet hyväksyttävästä syystä poissa työmarkkinoilta. Opiskelu on tällainen hyväksyttävä syy. Jos siis olet ollut ennen opiskelun alkua työssä, säilytät keräämäsi työssäoloviikot, kun maksat jäsenmaksun myös opiskelun ajalta. Hyväksyttävä syy pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa jopa seitsemän vuotta. Työttömyyskassan jäsenyys pitää kuitenkin säilyttää voimassa ja sen säilytät vain maksamalla jäsenmaksun.

Henkilön tulee pääsääntöisesti vakuuttautua työttömyyden varalle siinä maassa, jossa työskentelee. Poikkeuksen tästä muodostaa suomalaisen työnantajan palveluksessa lähetettynä työntekijänä tehty työ. Silloin tulee kuulua palkansaajakassaan Suomessa. Lue lisää.

Työttömyysturvalain mukaan et menetä jo keräämääsi työssäoloehtoa, jos olet hyväksyttävästä syystä poissa työmarkkinoilta. Äitiysloma-, vanhempainvapaa- ja enintään 3-vuotiaan lapsen kotihoidontukiaika ovat tällaisia hyväksyttäviä syitä. Jos siis olet ollut ennen vapaiden alkua työssä, säilytät keräämäsi työssäoloviikot, kun maksat jäsenmaksun normaalisti. Hyväksyttävä syy pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa jopa seitsemän vuotta. Työttömyyskassan jäsenyys pitää kuitenkin säilyttää ja sen säilytät vain maksamalla jäsenmaksun.

Olemme todella pahoillamme huonosta kokemuksestasi. Haluaisimme kovasti ottaa oppia kokemuksestasi ja pyrkiä toimimaan jatkossa paremmin. Arvostamme kovasti, jos laitat meille palautetta, teet sen helpoiten OmaYTK:n kautta viestillä. Luemme ja käymme läpi kaikki saamamme palautteet.

Työttömyysturvalain mukaan et menetä jo keräämääsi työssäoloehtoa, jos olet hyväksyttävästä syystä poissa työmarkkinoilta. Sairausloma on tällainen hyväksyttävä syy. Jos siis olet ollut ennen sairausloman alkua työssä, säilytät keräämäsi työssäoloviikot, kun maksat jäsenmaksun normaalisti. Hyväksyttävä syy pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa on jopa seitsemän vuotta. Työttömyyskassan jäsenyys pitää kuitenkin säilyttää ja sen säilytät vain maksamalla jäsenmaksun.

Työttömyysturvalain mukaan et menetä jo keräämääsi työssäoloehtoa, jos olet hyväksyttävästä syystä poissa työmarkkinoilta. Asevelvollisuuden suorittaminen on tällainen hyväksyttävä syy. Jos siis olet ollut ennen asevelvollisuuden alkua työssä, säilytät keräämäsi työssäoloviikot, kun maksat jäsenmaksun normaalisti. Hyväksyttävä syy pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa jopa seitsemän vuotta. Työttömyyskassan jäsenyys pitää kuitenkin säilyttää ja sen säilytät vain maksamalla jäsenmaksun.

Jos haluat luopua YTK Työelämän jäsenyydestä ja säilyttää kassajäsenyyden, voit päättää jäsenyytesi YTK Työelämässä lähettämällä eroilmoitusta koskeva viesti OMA+:n kautta. Muista, että tämän jälkeen sinulla ei enää ole mahdollisuutta ottaa yhteyttä Lakikaveriin, saada korvauksia vapaa-ajan tapaturmavakuutuksesta tai oikeusturvavakuutuksesta. Et voi myöskään käyttää muita YTK:n työelämäpalveluita.

Jos haluat päättää jäsenyytesi YTK:ssa kokonaan, täytä eroilmoitus.

Otamme lämmöllä osaa suruusi! Omaisille jää usein surun lisäksi monia maallisia asioita hoidettavaksi, voimia niiden läpikäymiseen! Olemme koonneet YTK Työttömyyskassan sivuille neuvoja, miten hoitaa työttömyysturvaan liittyvät asiat loppuun.

Jos haluat päättää jäsenyytesi YTK:ssa, täytä sähköinen eroilmoituslomake. Jäsenyyden päättyminen YTK Työttömyyskassassa päättää automaattisesti myös mahdollisen jäsenyyden YTK Työelämä ry:ssä.

Jos haluat päättää jäsenyytesi vain YTK Työelämä ry:ssä, mutta säilyttää edelleen YTK Työttömyyskassan jäsenyyden, lähetä eroamista koskeva viesti OMA+ -palvelun kautta.

Eroamisen käytännöt

Voit päättää jäsenyytesi milloin tahansa. Työttömyyskassasta eroaminen päättää automaattisesti myös jäsenyyden YTK Työelämässä. Jos haluat päättää jäsenyytesi vain YTK Työelämässä, mutta säilyttää kassan jäsenyyden, lähetä jäsenyyden päättämistä koskeva viesti OMA+ -palvelun kautta.

Eropäivä on eroilmoituksen saapumispäivä. Takautuvasti voit erota vain vaihtaessasi kassaa tai jäädessäsi eläkkeelle. Kun vaihdat kassaa, on eropäivä toiseen kassaan liittymispäivää edeltävä päivä. Vastaavasti eläkkeelle jäädessäsi eropäivä on eläkkeen alkamista edeltävä päivä.

Huom! Jos et aio maksaa enää vuoden 2024 jäsenmaksua, merkitse eropäiväksi 1.1.2024. Pidä kuitenkin huoli, että liityt takaisin meille tai toiseen työttömyyskassaan kuukauden kuluessa eropäivästä. Näin varmistut siitä, että työttömyysvakuutukseesi ei tule katkoja.

Jos olet maksanut työttömyyskassan jäsenmaksun koko vuodelle ja eroat kesken vuotta, ilmoita erolomakkeella tilinumerosi jäsenmaksupalautusta varten. Jos jäsenmaksustasi on jäljellä yli 10 euroa, voimme pyynnöstäsi palauttaa sen.​​​​​​​ YTK Työelämän jäsenmaksusta ei tehdä palautusta.

Muuta huomioitavaa

Vain työttömyyskassan jäsenenä voit kerätä työssäoloehtoa. Jos eroat kassasta, etkä kuukauden kuluessa liity takaisin meille tai toiseen työttömyyskassaan, menetät keräämäsi työssäoloehdon.

Jos olet siirtymässä yrittäjille tarkoitettuun työttömyyskassaan, on sinulla oikeus palkansaajan päivärahaan, jos jäät työttömäksi ennen kuin yrittäjän työssäoloehto täyttyy. Tämän edellytyksenä on, että meiltä erottuasi liityt viimeistään kuukauden kuluessa yrittäjäkassaan.

YTK Työttömyyskassan jäsenyys ei estä jäsenyyttä ammattiliitossa. Jos siis olet liittymässä ammattiliittoon, ei sinun sen vuoksi tarvitse erota YTK:n jäsenyydestä.