Hyppää sisältöön

Vinkit työnhakuun

Kaipaatko karttaa ja koordinaatteja työnhaussa? Me olemme apunasi riippumatta siitä, minkälaiseen loikkaan olet ponnistamassa! Tutustu monipuolisiin vinkkeihimme.

Nainen tutkii merikarttaa kanootin vieressä.

Onnistuneen työnhaun taustalla on oman itsensä, osaamisensa ja vahvuuksiensa perusteellinen tuntemus sekä tavoite: mitä haluan seuraavaksi urallani tehdä ja minkälaiset työmahdollisuudet minua kiinnostavat? Lisäksi auttaa, jos ymmärtää tämän päivän työnhaun lainalaisuuksia, hyödyntää verkostojen mahdollisuudet ja huolehtii omasta jaksamisestaan työnhaun tuoksinassa.  

Palvelui­demme avulla

  • päivität työnhakutaitosi ajan tasalle
  • opit tunnistamaan ja sanoittamaan omaa osaamistasi
  • teet itsellesi ajantasaiset ja toimivat työnhaun dokumentit (kyllä, CV:tä ja hakemusta tarvitaan edelleen moneen paikkaan)
  • opit hyödyntämään LinkedIniä yhtenä työnhaun keskeisenä välineenä
  • saat työkaluja käsitellä työnhaun nurjempaa puolta, sen aiheuttamaa kuormitusta ja stressiä 

💎

Haluamme auttaa sinua oivaltamaan, että sinulla on ainutlaatuista osaamista ja vahvuuksia, jotka tekevät juuri sinusta arvokkaan ja mielenkiintoisen työmarkkinoilla.

Juuri nämä ainutlaatuiset osaamisesi ja vahvuutesi auttavat sinua eteenpäin kohti seuraavaa tavoitettasi työurallasi!

Sparrausta ja oppia työnhaku­valmentajalta

Täys- ja opiskelijajäsenenä tarjoamme sinulle uravalmentajan henkilökohtaista ohjausta. Ammattilaisen vinkit auttavat sinua CV:n ja työhakemuksen kirjoittamisessa, oman osaamisesi tunnistamisessa tai työhaastatteluun valmistautumisessa.

Mies peilin edessä pukemassa valkoista kauluspaitaa.

Työnhaku­taidot haltuun

Poimi hyödyllisiä oppeja työnhakuun Työelämän verkkokoulutuskirjastosta. Täys- tai opiskelijajäsenenä saat kattavan valikoiman koulutuksia täysin ilmaiseksi, kun olet ensin rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi OMA+:n kautta. Tutustu vaikka näihin:

ChatGPT työnhakijan työkaluna 

Vinkit tehokkaaseen työnhakuun 

Työnhaku LinkedInissä

Asiantuntijan LinkedIn

Ota vastuu urakehityksestäsi

Etsi lisää koulutuksia hakusanalla ’työnhaku’!

Koulutusvalikoimasta löydät työnhakutaitojen lisäksi tuhansia koulutuksia aina digitaidoista johtamiseen!

Näin otat verkko­koulutus­kirjaston käyttöösi veloituksetta

  1. Rekisteröidy käyttäjäksi OMA+:n kautta
  2. Täytä rekisteröitymislomakkeen tiedot ja vahvista rekisteröityminen saamasi sähköpostiviestin kautta
  3. Kas näin! Verkkokoulutuskirjaston sisällöt ovat nyt käytössäsi!
Naiset juttelevat kahvilassa.

Vakuuta tuleva työnantaja kielitaidollasi

Jos parempi kielitaito voisi avata uusia ovia urallasi, tutustu palkitun WordDive-sovelluksen kielikursseihin! Täys- tai opiskelijajäsenenä saat ylimääräistä opiskeluaikaa kaupan päälle.

Väyliä työhön

Uuden työn äärelle on monia väyliä. Kokosimme sinulle muutamia erilaisia tapoja löytää uuden mielenkiintoisen mahdollisuuden äärelle!  

Hyödyllisiä linkkejä työnhakijalle

Tiesithän, että kaikki työpaikat eivät löydy työvoimaviranomaisten ylläpitämältä Työmarkkinatorilta? Löytääksesi laajemman valikoiman avoimia työpaikkoja, suosittelemme sinua valitsemaan muutaman eri palvelun, joiden valikoimaa seuraat säännöllisesti. Valitse esimerkiksi näistä!

Luotettava työntekijä -palvelu

Löydä työ uudesta työnhakupalvelusta tai rekrytapahtumista! Luotettava työntekijä -palvelu auttaa sinua muun muassa tunnistamaan ja sanoittamaan omaa osaamistasi, luomaan työnhakuprofiilin sekä löytämään oman työllisyysalueen ja toimialan työpaikat ja työnantajat. Katso myös rekrytointitapahtumat.

Opiskele 90 päivässä kyberturva­osaajaksi

Vauhdikkaasti etenevän digitalisaation myötä teknologiaosaamista omaaville avautuu Suomessa vuosittain kymmeniä tuhansia työtehtäviä – uusille osaajille on jatkuva tarve. Microsoft, korkeakoulut ja joukko teknologia-alan yrityksiä tarjoavat sinulle avoimen, maksuttoman korkeakoulutasoisen opintopolun. Sen aiheina ovat ajankohtainen ja kaikkia koskettava kyberturvallisuus sekä pilviteknologia. Kyberturvan mikrotutkinto on toteutettu osana Taitoja työelämään -yhteistyöhanketta. Tutustu koulutukseen!

Haluaisitko oppia, miten voit hyödyntää tekoälyä? Microsoft tarjoaa myös maksuttoman ja kaikille avoimen Practical AI -kurssin.

Hae rekrytoiviin koulutus­ohjelmiin

Väylä työhön omaa osaamista laajentamalla

TE-palvelut järjestävät yhteistyössä työnantajien ja koulutusorganisaatioiden kanssa uuteen työhön tähtääviä niin sanottuja rekrytoivia koulutusohjelmia, joita löytyy sekä F.E.C-koulutuksen että RekryKoulutuksen nimellä, mutta niiden perusperiaatteet ovat samanlaiset.​​​​​​​

Tavoitteena on, että työnhakijan ammatillinen osaaminen kehittyy vastinparina olevan yhteistyöorganisaation tarpeita vastaavaksi.

Koulutusohjelmissa voi päivittää omaa osaamistaan ja löytää samalla uuden mielenkiintoisen työpaikan. Mukana olevilla yrityksillä on myös hyvä näkymä piilotyöpaikkoihin.

Koulutusohjelmien kesto vaihtelee kolmen ja yhdeksän kuukauden välillä. Niitä toteutetaan useilla eri ammattialoilla, joihin on tyypillisesti vaikea löytää niin sanottua valmista osaamista. Monissa koulutuksissa osallistujat koulutetaankin uudelle alalle perusteista lähtien, eikä aikaisempaa osaamista vaadita.

Koulutusohjelman aikana työnhakija saa sekä teoriakoulutusta että on työssä oppimassa yhteistyöorganisaatiossa. Ajatuksena on, että koulutuksen jälkeen henkilö työllistyy yhteistyöorganisaatioon. Esimerkiksi Saranen Consulting ilmoittaa heidän tarjoamansa koulutuksen käyneiden työllistymisprosentiksi 80, Talentgate 70-80 ja Aalto PRO yli 70. 

Lisätietoja F.E.C-koulutuksista TE-palveluiden sivuilta 

Lisätietoja RekryKoulutuksista TE-palveluiden sivuilta

  • työtön tai työttömyysuhan alainen henkilö, joka on innostunut päivittämään osaamistaan ja työllistymään kenties aivan uudenlaisiin työtehtäviin.
  • myös vastavalmistuneet tai esim. perhevapaalta palaavat.

Haussa olevia koulutusohjelmia voi selata TE-palveluiden työvoimakoulutushaulla. Kirjoita hakusanaksi joko F.E.C tai rekrykoulutus. Haussa on useita kymmeniä ohjelmia ympäri Suomen. Kunkin koulutusohjelman kuvauksesta löydät tarkat hakuohjeet sekä hakukriteerit.

Lisätietoja koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista etuuksista saat valtakunnallisesta TE-palveluiden Koulutusneuvonnasta.

Lähteet:  TE-Palvelut/ F.E.C-koulutus  TE-Palvelut/Rekrykoulutus

Piilotyöpaikat – Mitä ja miten?

Tiesitkö, että avoimeksi ilmoitetaan karkeasti arvioiden vain noin 20-30 % kaikista työmahdollisuuksista? Loput ovat piilotyöpaikkoja. Silti valtaosa uutta työtä etsivistä käyttää jopa 90 % työnhakuun käytettävissä olevasta ajastaan avoimeksi ilmoitettujen paikkojen etsintään ja kilpailuun pahimmillaan kymmenien tai jopa satojen muiden kanssa sen sijaan, että laittaisi paukkuja piilotyöpaikkojen etsintöihin.  

Piilotyöpaikka löytyy yhä useammin omista verkostoista tai niitä laajentamalla. Paras kanava verkostojen rakentamiseen on LinkedIn. Se ei ole enää vain harvojen käytössä, vaan jopa 1,7 miljoonaa suomalaista on jo rekisteröitynyt palveluun. Tutustu työelämän verkkokoulutuskirjaston LinkedIn työnhaussa -koulutukseen ja hyödynnä piilotyöpaikkojen mahdollisuudet!

Inspiraatiota työelämän murroksesta

4T Summit studiossa Marjaana Toiminen, Esa Riutta ja Reidar Wasenius.

4T Summit – Muutos on mahdollisuus, kun itse on kuskin paikalla

Työelämän myllerrys on käynnissä ja muun muassa tekoäly muuttaa vauhdilla tapaamme työskennellä. Mitä se tarkoittaa yksilön kannalta ja miten muutoksiin voi valmistautua? Vastauksia saat 4T Summit -tapahtumasta! Tilaisuuden tallenne on nyt jokaisen katsottavissa.

Perttu Pölönen

Avoin työlle -podcast

Tulevaisuus on valintoja, joita teemme tänään, kiteyttää Perttu Pölönen tulevaisuuden työelämää käsittelevässä Avoin työlle -podcastissamme. Mitä tarvitaan hyvään ja tasapainoiseen (työ)elämään nyt ja tulevaisuudessa? Mitä mahdollisuuksia tulevaisuuden työt tuovat tullessaan? Perttu pureutuu podcastissa eri alojen vieraiden kanssa muun muassa tulevaisuustaitoihin, työttömyyteen ja työnteon muotoihin.

Työnhaun kuormitus

Vaikka työnhaku on usein innostavaa ja jännittävää, on se ajoittain myös kuormittavaa. Taloudellinen tilanne saattaa kummitella mielessä ja tulevaisuus voi tuntua epävarmalta. On luonnollista tuntea huolta, stressiäkin, sillä onhan kyseessä iso muutos. Työpaikan menetys voi kuitenkin kohdata meistä jokaisen ja yhä useampi onkin jossain kohtaa työuraansa myös työttömänä. Työurat ovat täynnä erilaisia vaiheita, joista työttömyys on yksi, siinä missä vaikka vanhempainvapaat, lyhyet työsuhteet, sapatit, muutosneuvottelut, ylennykset ja lopulta eläke. Työttömyyttä ei tarvitse hävetä tai piilotella.  

Työkaluja työttömyyden aiheuttaman tunnemylläkän käsittelyyn löydät Aava Virran kahdeksan viikon koulutuksesta. Sen avulla saat lisää itsereflektiokykyä ja keinoja hallita ahdistuksen tunteita sekä löydät työkaluja rauhoittumiseen ja rentoutumiseen työnhaun paineiden keskellä.

Katso myös Muutokset työelämässä -koulutus.

Työsopimus allekirjoi­tettavana? Huomioi nämä!

Löysitkö uuden työn? Mahtavaa – onneksi olkoon! Muistathan vielä olla tarkkana työsopimuksen kanssa. Kokosimme sinulle valmiin listan huomioitavista asioista. Jos jokin työsuhteesi ehdoissa tai työsopimuksessa mietityttää sinua, voit myös kääntyä Lakikaverin puoleen.