Hyppää sisältöön

Etusivu Kun Pia, 55, ajautui työttömäksi, mielen valtasi helpotus: ”Työelämässä tulee hetkiä, jolloin pitää miettiä vaihtoehtoja”

Kun Pia, 55, ajautui työttömäksi, mielen valtasi helpotus: ”Työelämässä tulee hetkiä, jolloin pitää miettiä vaihtoehtoja”

Aiheet

  • Ansioturva
  • Henkilötarina
  • Työttömyys
  • YTK

Työttömyys oli Pia Talvitielle välttämätön välivaihe, kun uupumus yllätti. Uraansa aloitteleville hänellä on tärkeää sanottavaa.

Keravalaisen Pia Talvitien työpolulla on ollut monta mutkaa. Lukion jälkeen hän pohti askarteluohjaajaksi ryhtymistä ja kokeili artesaaniopintoja, mutta oman paikan löytäminen otti aikansa.

Vaikka Talvitiellä ei selkeitä urahaaveita ollutkaan, hän toivoi löytävänsä arvojaan vastaavan työn, jossa saisi kokea yhteisöllisyyttä ja tuntea itsensä tarpeelliseksi. Esikoisensa syntymän jälkeen Talvitie päätti opiskella suuhygienistiksi.

Työ tuntui merkitykselliseltä ja monen vuoden ajan Talvitie matkasi kotoa Keravalta työpaikalleen Mikkeliin. Iän myötä ammatin harjoittaminen alkoi kuitenkin tuntua kuormittavalta. Välillä Talvitie pohti, olisiko työelämällä muutakin tarjottavaa.

Oltuaan alalla 27 vuotta Talvitie anoi vuorotteluvapaata ja irtisanoutui sen jälkeen ilman varasuunnitelmaa.

– Uuvuin, vaikka en osannutkaan sitä sillä hetkellä tunnistaa. Ei työttömyys koskaan helppo vaihtoehto ole, mutta minulle tuli täysi stoppi ja olin päätökseni tehnyt, hän toteaa.

Kassajäsenyys kannatti

Talvitien työttömyysjakso kesti lopulta kolme vuotta. Hän oli YTK Työttömyyskassan jäsen, joten Talvitielle maksettiin 45 päivän karenssiajan jälkeen ansiopäivärahaa, mikä takasi Kelan maksamaa peruspäivärahaa paremman toimeentulon. Päällimmäisenä tunteena oli helpotus, vaikka etenkin alussa usko ja motivaatio tulevaisuuden suhteen olivat koetuksella.

– Työttömät leimataan työtä vieroksuviksi, mutta ei siitä ole kysymys. Työelämässä voi tulla katkoja, terveydellisiä ongelmia tai tilanne, jolloin pitää miettiä vaihtoehtoja. Minä olin viisikymppinen ja ajattelin, että nyt viimeistään täytyy tehdä suunnanvaihdos, jos haluan tehdä jotain muuta, Talvitie kertoo.

Kohti uutta

Työttömänä ollessaan Talvitien arkipäivät kuluivat työhakemuksia laatien ja omaa osaamista sekä ansioluetteloita päivittäen. Tarpeen tullen Talvitie kääntyi YTK Työttömyyskassan puoleen saadakseen apua etuuksien hakemiseen sekä maksamiseen liittyen.

– Koin YTK Työttömyyskassan nopeaksi ja luotettavaksi ja palvelun ystävälliseksi. Edellisestä työttömyydestäni oli pitkä aika ja asiat olivat muuttuneet. YTK:sta sain apua byrokratiaviidakossa selviytymiseen ja ajankohtaista tietoa työelämän ja työttömyysturvan muutoksista. Myös OmaYTK-sovellusta on helppo käyttää, Talvitie kertoo.

Eräänä päivänä Talvitie tapasi hiihtoladulla tuttavansa ja kertoi hänelle tilanteestaan. Jutustelun seurauksena Talvitielle tarjoutui sijaisuus päiväkodista. Hän tarttui tilaisuuteen ja suoritti työn ohella toimitilahuoltajan koulutuksen oppisopimuksella. Sijaisuuden päätyttyä Talvitie sai uutta koulutustaan vastaavan työpaikan, mutta joutui pian luopumaan siitä terveydellisten syiden takia. Seurasi uusi työttömyysjakso.

– Oli hirveä pettymys itselle, että niin kävi, kun olin juuri kouluttautunut. Onneksi tällä kertaa tiesin jo paremmin, mitä tehdä, jotta pääsen työelämässä eteenpäin, hän toteaa.

Jos Talvitie voisi antaa yhden neuvon nuorelle itselleen tai muille työuraansa aloitteleville, hän kehottaisi liittymään työttömyyskassaan mahdollisimman nopeasti.

Vastoinkäymiset kuuluvat elämään

Tällä hetkellä 55-vuotias Talvitie työskentelee henkilökohtaisena avustajana. Työ on vaihtelevaa, antoisaa ja palkitsevaa. Työ on Talvitielle kuitenkin vain yksi osa elämää, ja hän tiedostaa, että onnellisuus koostuu myös muista tekijöistä. Lastenlasten kanssa puuhastelu tuottaa suurta iloa, samoin aktiivinen elämäntapa.

– Olen tyytyväinen, kun minulla on riittävä toimeentulo ansaittuine lomineen ja palautumisineen. Tavoitteenani on päästä eläkkeelle terveenä, kun sen aika koittaa. Haluan nauttia elämästä, Talvitie toteaa.

Jos Talvitie voisi antaa yhden neuvon nuorelle itselleen tai muille työuraansa aloitteleville, hän kehottaisi liittymään työttömyyskassaan mahdollisimman nopeasti. Näin toimeentulo on työttömyyden tai lomautuksen varalta turvattu. Hän on kokenut YTK Työttömyyskassan itselleen sopivimmaksi vaihtoehdoksi.

– YTK sopii minulle, koska olen poukkoillut eri alojen välillä ja olisi vaikea kuvitella kuuluvani tiettyyn ammattiliittoon. YTK on sitoutumaton, moniammatillinen ja itseään kehittävä palvelukokonaisuus, josta saa apua jopa työnhakuun. Vastoinkäymiset, kuten työttömyys, kuuluvat elämään. Ne kannattaa ottaa hidasteina eikä esteinä.

Liity jäseneksi jo tänään!