Skip to content

Hem När Pia, 55, blev arbetslös var hon lättad: ”Det finns tillfällen i arbetslivet då man måste fundera över sina alternativ”

När Pia, 55, blev arbetslös var hon lättad: ”Det finns tillfällen i arbetslivet då man måste fundera över sina alternativ”

Ämnen

  • Arbetslöshet
  • Personberättelse
  • Utkomstskydd
  • YTK

Arbetslösheten var en nödvändig nödlösning för Pia Talvitie när utmattningen överraskade henne. Hon har viktiga saker att säga till dem som just har börjat sin karriär.

Pia Talvitie från Kervo har haft många vändningar i sin karriär. Efter gymnasiet funderade hon på att bli slöjdlärare och försökte sig på konststudier, men det tog tid att hitta sin egen plats.

Även om hon inte hade några tydliga karriärmål hoppades Talvitie att hitta ett jobb som matchade hennes värderingar, där hon kunde uppleva en känsla av gemenskap och känna sig behövd. Efter att hennes första barn fötts bestämde sig Talvitie för att utbilda sig till munhygienist.

Arbetet kändes meningsfullt och under många år reste Talvitie från hemmet i Kervo till sin arbetsplats i Mikkeli. När hon blev äldre började jobbet dock kännas som en börda. Ibland undrade Talvitie om det inte fanns något mer i arbetslivet.

Efter 27 år i branschen ansökte Talvitie om alterneringsledighet och sade sedan upp sig utan någon reservplan.

– Jag kände mig utmattad, även om jag inte kände igen det då. Arbetslöshet är aldrig ett lätt alternativ, men jag stannade upp helt och hållet och hade fattat mitt beslut”, säger hon.

Fördelarna med kassamedlemskap

Talvities arbetslöshetsperiod varade till slut i tre år. Som medlem i YTK Arbetslöshetskassan fick Talvitie efter en karenstid på 45 dagar en inkomstrelaterad dagpenning som garanterade en bättre inkomst än den grunddagpenning som FPA betalade. Den överskuggande känslan var lättnad, även om framtidstron och motivationen sattes på prov särskilt i början.

– De arbetslösa stämplas som arbetsskygga, men det är inte det som är poängen. Det kan finnas avbrott i arbetslivet, hälsoproblem eller en situation där man måste fundera på alternativ. Jag var i femtioårsåldern och tänkte att om jag vill göra något annat måste jag ändra riktning”, säger Talvitie.

På väg mot något nytt

Under sin arbetslöshet ägnade Talvitie sina vardagar åt att skriva jobbansökningar och uppdatera sina kunskaper och sitt CV. När behovet uppstod vände sig Talvitie till YTK Arbetslöshetskassan för att få hjälp med att ansöka om och betala ut förmåner.

– Jag tyckte att YTK Arbetslöshetskassan var snabb och pålitlig och att servicen var vänlig. Det hade gått lång tid sedan min förra arbetslöshet och saker och ting hade förändrats. YTK hjälpte mig genom den byråkratiska djungeln och gav mig aktuell information om förändringar i arbetslivet och arbetslöshetsförmånerna. OmaYTK-applikationen är också lätt att använda”, säger Talvitie.

En dag träffade Talvitie en bekant i skidbacken och berättade om sin situation. Samtalet resulterade i att Talvitie blev erbjuden ett jobb på ett dagis. Hon tog chansen och samtidigt som hon arbetade slutförde hon sin utbildning till vaktmästare med en läroavtalstjänst. I slutet av sin praktikperiod erbjöds Talvitie ett jobb som matchade hennes nya utbildning, men hon var snart tvungen att tacka nej av hälsoskäl. En ny period av arbetslöshet följde.

– Det var en fruktansvärd besvikelse för mig själv att detta hade hänt när jag precis hade avslutat min utbildning. Lyckligtvis visste jag den här gången bättre vad jag skulle göra för att komma vidare i arbetslivet”, säger hon.

Om Talvitie skulle få ge ett råd till ungdomar eller andra som är i början av sin karriär, skulle hon uppmana dem att gå med i en arbetslöshetskassa så snart som möjligt.

Motgångar är en del av livet

För närvarande arbetar 55-åriga Talvitie som personlig assistent. Arbetet är omväxlande, givande och tillfredsställande. Men för Talvitie är arbetet bara en del av livet, och hon inser att lycka också består av andra faktorer. Att tillbringa tid med barnbarnen ger henne stor glädje, liksom en aktiv livsstil.

– Jag är lycklig när jag har en tillräcklig inkomst med välförtjänt semester och vila. Mitt mål är att kunna gå i pension med god hälsa när den tiden kommer. Jag vill njuta av livet”, säger Talvitie.

Om Talvitie skulle få ge ett råd till en ung person som hon själv eller andra som är i början av sin karriär, skulle hon uppmana dem att gå med i en arbetslöshetskassa så snart som möjligt. På så sätt har man en tryggad inkomst i händelse av arbetslöshet eller uppsägning. Hon har funnit att YTK Arbetslöshetskassan är det lämpligaste alternativet för henne.

– YTK passar mig eftersom jag har rört mig mellan olika branscher och det skulle vara svårt att tänka sig att tillhöra ett visst fackförbund. YTK är en oberoende, multiprofessionell och självutvecklande tjänst, som till och med hjälper dig att hitta ett jobb. Motgångar, såsom arbetslöshet, är en del av livet. De bör ses som utmaningar, inte som hinder.

Bli medlem redan idag!