Hyppää sisältöön

Etusivu Kysely: työttömyys ei vähennä rekrytoinnin ammattilaisten halua palkata hakijaa

Kysely: työttömyys ei vähennä rekrytoinnin ammattilaisten halua palkata hakijaa

Aiheet

  • Työnhaku
  • Työttömyys

YTK kysyi rekrytoinnin ammattilaisilta, millaisia ajatuksia hakijan työttömyys herättää. Hieman yli sadan vastaajan mukaan työttömyys ei juuri vaikuta haluun palkata työntekijää. Osaa rekrytoijista työttömyyden syy kuitenkin kiinnostaa, jos työttömyys on pitkittynyt.

Moni työtön miettii, miltä jakso työttömänä työnhakijana näyttää CV:ssä. Tulevatko rekrytoijien asenteet vastaan, vaikka oma osaaminen ja asenne olisivat kohdallaan? Voiko työttömänä työllistyä unelmatyöhönsä vai ovatko mahdollisuudet heikot työpaikan vaihtajiin verrattuna?  

Selvittääksemme asian teimme toukokuun alussa kyselyn suomalaisille rekrytoinnin ammattilaisille sekä työntekijöitä rekrytoiville esihenkilöille. Saimme kyselyymme 110 vastausta. Vastaajista 74 oli yrityksen sisäisiä rekrytoinneista vastaavia henkilöitä ja 31 yrityksen ulkopuolisia rekrytoinnin ammattilaisia. 

Tulokset olivat huojentavia. Työttömyysjakso viimeisen vuoden aikana ei juuri vaikuta rekrytoijien halukkuuteen palkata hakija, jos tämä on muuten tehtävään sopiva. Saimme kyselyn keskiarvoksi 5,1, kun 0 oli ”vähentää halukkuuttani rekrytoida hakija” ja 10 ”lisää halukkuuttani rekrytoida hakija”.

Työttömyyden syy kiinnostaa osaa, toisia ei

Avoimissa vastauksissa rekrytoinnin ammattilaiset avasivat suhtautumistaan työttömyyteen seikkaperäisemmin. Monille kommentteja jättäneille työttömyys näyttäytyy luonnollisena ja ymmärrettävänä osana elämää. Osaa taas kiinnostavat työttömyyden syyt. 

”Ei oikeastaan mitään. Elämäntilanteet vaihtelevat ja työhaluja löytyy työttömiltä ja työllisiltä yhtä lailla. Henkilön oma asenne ratkaisee”, kommentoi eräs vastaaja kysymystä hakijan työttömyyden herättämistä ajatuksista.  

Toinen vastaaja totesi koronan tehneen työttömyydestä entistä tavanomaisempaa, mutta jatkoi pitkäaikaisen työttömyyden herättävän kysymyksiä: ”Viime vuosi on ollut niin erikoinen, ettei työttömyys vaikuta mitenkään. Jos työttömyys on jatkunut vuosia, herää kysymys, että miksi?”
​​​​​​​ 

Moni YTK:lle palkattu on kokenut työttömyyden

YTK:n henkilöstöpäällikkö Anne Pihlava kuvailee tuloksia rohkaiseviksi.  

“On ilahduttavaa huomata, että työttömyys koetaan keskimäärin neutraalisti. Rekrytoinnin ammattilaiset haluavat nähdä ihmisen tilanteen takana.” 

YTK on rekrytoinut viimeisen vuoden aikana merkittävästi lisää osaajia. Monilla tehtäviin valituilla on ollut työttömyyttä, lomautusta tai alanvaihtoa taustallaan.  

“Kun katsoimme tämän vuoden alkupuolella taaksepäin, meille oli tullut uusia työkavereita todella monenlaisella taustalla tai kokemuksella. Monella oli ollut myös työttömyysjaksoja”, Anne Pihlava kertoo.