Hyppää sisältöön

Etusivu Avoin työlle, osa 1: ”Kun haluan lomailla, mun täytyy olla työtön.”

Avoin työlle, osa 1: ”Kun haluan lomailla, mun täytyy olla työtön.”

Aiheet

  • Henkilötarina
  • Työttömyys

Avoin työlle -podcastin aloitusjaksossa tavataan freelancer Reetta Somppi. Perttu Pölönen ja Reetta pohtivat sitä, miten suunnitella elämäänsä, kun tulevista töistä ei ole varmuutta. Kannattaako unelmatyön vuoksi hyväksyä epävarmuus?

Perttu Pölösen juontaman Avoin työlle -podcastin ensimmäisessä jaksossa tavataan kolmekymppinen media-alan freelancer ja YTK:n jäsen Reetta Somppi. Sanavalmis, työhönsä intohimoisesti suhtautuva Reetta ja futuristi-tietokirjailija Perttu lähtevät purkamaan työelämän jämähtäneitä asetelmia.  

Miksi freelancer tarvitsee rahalliset säästöt voidakseen pitää lomaa työstään? Miksi yhteiskuntakelpoisuus määritellään niin, että vakituista palkkatyötä tekevä saavuttaa sen mittarit muita helpommin?  

Reetta avaa haastattelussa itsensä työllistäjän kiperää asemaa samaistuttavan esimerkin kautta. 

”Mun kuukausipalkka voi olla 400 euroa tai 4000 euroa. En voi tietää, miten paljon mulla on töitä ja miten paljon niitä jaksan tehdä. Esimerkiksi pankkilainaa hakiessa vakaat vuosituloni eivät riitä, kun tulot vaihtelevat vuoden sisällä hirveästi.” 

Työttömyyden pelon murtaminen tärkeää

Koronakriisi nosti luovien alojen ammattilaisten hankalan aseman laajempaan tietoisuuteen.  

Kotimaisissa elokuva-, tv- ja mainostuotannoissa kamera-assistenttina työskentelevä Reetta kertoo olevansa unelma-ammatissaan. Toisaalta hän tiedostaa työmuotonsa riskit: mistä toimeentulo järjestyisi, jos vaikkapa loukkaantuminen pakottaisi lopettamaan työt kuukausiksi?  

”Me yrittäjät ja freelancerit olemme tottuneet joustamaan, mutta yhteiskunta meidän ympärillämme ei jousta samalla tavalla.” 

Tulevaisuudessa luultavasti yhä useampi työskentelee perinteisen, yhdelle työnantajalle tehtävän palkkatyön ulkopuolella. Millaisia muutoksia työelämään tarvittaisiin, jotta yrittäminen ja freelancerius ei näyttäytyisi niin kolkkona? 

Reetan ja Pertun mukaan olennaista on työttömyyden stigman vähentäminen. Jos hetkellinen työttömyys ei näyttäytyisi niin pelottavana, ihmiset uskaltaisivat ottaa vapaammin vastaan lyhytaikaistakin työtä ja edetä kohti ammatillisia unelmiaan. 

Voit kuunnella jakson täältä:

https://podcasts.apple.com/fi/podcast/avoin-ty%C3%B6lle-podcast/id1588971049

Avoin työlle – eli mitä?  

Avoin työlle –podcast on ääni uuden ajan työlle. Perttu Pölösen ja eri alojen, uudenlaisia töitä tekevien vieraiden kanssa Yleinen työttömyyskassa YTK ja YTK-Yhdistys nostavat esiin uusia ajatuksia työstä ja työttömyydestä, modernista työelämästä ja työnteon tavoista sekä tulevaisuuden taidoista. Podcast on kuunneltavissa 6.10.2021 alkaen Spotifyssa ja Apple Podcastissa. Podcastin on tuottanut Mellakka Management.