Harva kokee, että raskaus- tai perhevapaasyrjintään puututaan asianmukaisesti – Näin työnantajan tulisi toimia
Artikkeli

Aiheet
- Lakikaveri
- Työoikeus
- YTK Työelämän jäsenkyselyyn vastanneista lähes 70 % oli havainnut työelämässä syrjintää perhevapaiden tai raskauden perusteella.
- Syrjinnästä ilmoittaneista vain 2 % koki, että tilanteeseen oli puututtu.
- Syrjintää kokeva tai havaitseva YTK Työelämän jäsen voi aina kysyä neuvoa Lakikaveri-palvelusta.
- Kun epäillystä syrjinnästä on ilmoitettu, tulee asia selvittää ja mahdollinen syrjivä menettely korjata. Tietyissä tilanteissa työntekijä voi olla oikeutettu hyvitykseen.
YTK Työelämän kyselyyn* vastanneista jäsenistä 69 % oli havainnut työelämässä syrjintää perhevapaiden tai raskauden perusteella. Heistä 58 % oli ilmoittanut syrjinnästä eteenpäin – mutta vain 2 % ilmoittaneista koki, että tilanteeseen oli puututtu asianmukaisesti.
YTK Työelämän työoikeusjuristi Taija Numminen kertoo, mitkä ovat tyypillisimpiä syrjintämuotoja, miten tulisi toimia, jos kohtaa tai havaitsee syrjintää perhevapaiden tai raskauden perusteella – ja mitä siitä pitäisi seurata.
Minkälaista on syrjintä perhevapaiden tai raskauden perusteella?
Tasa-arvolaissa kiellettyä syrjintää on kaikki toiminta, jossa henkilö asetetaan eri asemaan raskauden, synnytyksen, vanhemmuuden tai perhevapaiden perusteella. Tyypillisimmillään syrjintä liittyy rekrytointiin, määräaikaisten työsopimusten jatkamiseen ja perhevapailta palaamiseen.
YTK Työelämän Lakikaveri-palveluun tulevien yhteydenottojen perusteella tyypillisiä tilanteita ovat:
- Työnhakijalle ei tarjota työpaikkaa, koska hän on raskaana tai suunnittelee perhevapaata.
- Määräaikaisen työntekijän työsopimusta ei jatketa, koska työntekijä jää perhevapaalle tai on raskaana.
- Työhaastattelussa kysytään perhesuunnitelmista.
- Raskaana tai perhevapaalla olevalle ei tarjota samoja koulutus- tai etenemismahdollisuuksia.
- Työntekijä jää ilman sovittua palkankorotusta, koska jää perhevapaalle.
- Perhevapaalta palaavaa työntekijää ei oteta takaisiin entisiin työtehtäviin tai vastuita pienennetään.
- Työntekijä irtisanotaan tai lomautetaan pian sen jälkeen, kun hän on ilmoittanut raskaudesta tai perhevapaasta.
Miten työntekijän tulee toimia tullessaan raskaaksi tai suunnitellessaan perhevapaata?
Työntekijän ei tarvitse kertoa raskaudesta tai perhevapaasuunnitelmistaan työnhakutilanteessa. Raskaus-, vanhempain- ja hoitovapaasta on ilmoitettava työnantajalla viimeistään 2 kk ennen vapaan aiottua alkamisaikaa. Jos vapaan kesto on enintään 12 arkipäivää, ilmoitusaika on 1 kk.
Raskaus tai perhevapaan käyttäminen ei saa vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi tehtävien jakoon, koulutuksen tarjoamiseen tai palkkaukseen.
Miten tulisi toimia, jos havaitsee tai kokee syrjintää?
Ilmoita asiasta aina eteenpäin esihenkilölle, johdolle tai työsuojeluvaltuutetulle. Kaikki YTK Työelämän jäsenet voivat myös soittaa Lakikaveri-palveluun ja saada neuvoja. Myös tasa-arvovaltuutetun neuvontapuhelin on kaikille avoin ja ilmainen.
Mitä ilmoituksesta tulisi seurata?
Kun asiasta on kertonut eteenpäin, esihenkilön ja johdon tulisi ottaa asia vakavasti. Epäasiallinen kohtelu ja syrjintä tulisi lopettaa välittömästi ja mahdolliset syrjivät toimenpiteet korjata. Tasa-arvolain mukaan työntekijä voi vaatia myös hyvitystä, jos on tullut syrjityksi esimerkiksi raskauden tai perhevapaiden takia.
Jos ei asiaan reagoida ilmoituksesta huolimatta, kannattaa olla yhteydessä Lakikaveri-palveluun tai tasa-arvovaltuutetun neuvontapuhelimeen.
On tärkeä muistaa, että syrjinnän ei tarvitse olla tahallista toimintaa ollakseen syrjintää. Usein työnantaja tai esihenkilö ei tiedä toimivansa väärin – mutta siitä huolimatta syrjivä toiminta on lainvastaista ja se täytyy korjata.
Jäsenten kokemuksia ja kommentteja syrjinnästä perhevapaiden tai raskauden perusteella:
”Rekrytoija sanoi suoraan, ettei palkkaa minua perhevapaan takia, vaikka muuten olisin ollut sopiva tehtävään.”
”Olin määräaikaisessa työsuhteessa. Silloin puhuttiin, että seuraavallekin vuodelle olisi tarvetta. Kun kerroin että olen raskaana, ei töitä ollut edes koko syksylle tarjolla enää.”
”Palkkakehitys verrattuna kollegoihin, jotka olleet koko aika töissä laahaa perässä. En saanut bonuksia edellisellä kerralla, koska olin osan vuodesta perhevapaalla.”
”Perhevapaalta palatessa oli kaikki edut ja asema hävitetty”.
”Palkan tarkastelu on siirtynyt 3 kertaa. Ensiksi sanottiin, että tarkastellaan, kun palaan perhevapailta ja sieltä palatessa sanottiin, että katsotaan seuraavalla kerralla.”
Mitä YTK Työelämän jäsenet toivoisivat muuttuvan:
”Vapaampi suhtautuminen perhe-elämään ja erilaisiin perhetilanteisiin. Ihmiset lisääntyvät, se on elämän kiertokulku. Ei se tee ihmisistä yhtään sen huonompia työntekijöitä.”
”Työantajien tulisi olla enemmän asioiden tasalla, miten perhevapaat/raskaus ei saisi vaikuttaa päätöksiin. Tuntuu, että edelleen ollaan hyvin tietämättömiä asian suhteen.”
”Luoda hyväksyttävämpää ilmapiiriä lapsen saamiselle ja siitä aiheutuville seurauksille. Lisäksi rohkaista myös isiä vapaille, jottei kaikki vastuu ja uramenetys tulisi edelleen naisille kannettavaksi.”
”Perhevapaiden kuluja olisi tasattava, jotta olisi oikeasti työnantajallekin tasa-arvoisempi. Toki on myös vaikutusta perhevapaiden jakautumisella.”
* YTK Työelämän kysely toteutettiin 17.3.-23.3.2025 välillä ja siihen vastasi yhteensä 104 YTK Työelämän jäsentä. Vastaajista 79 % oli naisia ja 21 % miehiä.
Lakikaveri on jäsenen apuna
Kun pohdit työsuhteesi asioita tai sinulla on kysyttävää esimerkiksi palkasta, voit kääntyä Lakikaverin puoleen. Saat nopeaa ja sujuvaa ammattilaisen apua. Lakikaveri sisältyy YTK Työelämän jäsenyyteen.