Hyppää sisältöön

Etusivu Yhä yleistyviin työsuhteen päättämissopimuksiin apua Lakikaverilta

Yhä yleistyviin työsuhteen päättämissopimuksiin apua Lakikaverilta

Aiheet

  • Ansioturva
  • Jäsenetu
  • Lakikaveri
  • Palkka
  • Työoikeus

Työsuhteen päättyminen voi joskus yllättää ja ihmetyttää. Siksi jokaisen on tärkeää tietää jo hyvissä ajoin niin työntekijän kuin työnantajan oikeuksista ja velvollisuuksista työsuhteessa. YTK Työelämän juristi Taija Numminen kertoo, mitä huomioida, jos työnantaja tarjoaa päättämissopimusta.

Päättämissopimus tarkoittaa, että työntekijä ja työnantaja päättävät työsuhteen yhteisellä sopimuksella. Osana sopimusta työntekijälle tarjotaan tyypillisesti ylimääräistä rahallista korvausta ja se onkin usein syy, minkä vuoksi työntekijän kannattaa sopimuksen tekemistä harkita.

”Ylimääräinen korvaus saattaa tuntua työntekijästä houkuttelevalta, mutta kannattaa muistaa, että päättämissopimus rinnastetaan työttömyysturvassa yleensä työntekijän omaan irtisanoutumiseen.”

Päättämissopimus vaikuttaa työttömyyskorvauksen saamiseen:

  • Lähtökohtaisesti päättämissopimuksesta seuraa 45 päivän korvaukseton määräaika eli karenssi, jolta ajalta ei saa työttömyysetuutta. Karenssi määrätään työsuhteen päättymisestä lukien.
  • Lisäksi maksettu korvaus jaksotetaan. Tämä jaksotus tarkoittaa, että työttömyysetuuden maksaminen lykkääntyy vastaavalta ajalta kuin jota ylimääräinen korvaus palkkana vastaa.   
  • 55-vuotias taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanottu työntekijä voi olla oikeutettu muutosturvarahaan. Oikeutta ei kuitenkaan ole, jos työntekijä tekee päättämissopimuksen.

Päättämissopimus – tarttuako vai ei?

Numminen suosittelee, että työntekijä kävisi päättämissopimuksen läpi asiantuntijan kanssa, ennen kuin allekirjoittaa mitään.

”On todella tärkeää ymmärtää, mitä on allekirjoittamassa ja mitä sopimukseen kirjatut ehdot tarkoittavat käytännössä – erityisesti työttömyysturvan kannalta.”

YTK Työelämän jäsenet voivat saada Lakikaveri-palvelun kautta nopeasti juristin lakiapua monenlaisiin työoikeudellisiin kysymyksiin ja pulmatilanteisiin, myös päättämissopimuksiin.

Aloite päättämissopimukseen tulee usein työnantajalta

Päättämissopimusta voidaan tarjota muutosneuvottelujen päätteeksi ikään kuin vaihtoehtona taloudellisista ja tuotannollisista syistä tapahtuvalle irtisanomiselle. Motiivi sopimuksen tarjoamiselle voi olla joskus puhdas halu tukea työtä vaille jäävää työntekijää. Toisinaan sopimusta saatetaan tarjota tilanteissa, joissa työnantaja ei ole kuitenkaan täysin varma, olisiko työntekijän irtisanomiselle lainmukaisia irtisanomisperusteita.

Sopimuksella työnantaja varmistaa, että työsuhteen päättymisestä ei aiheudu riitaa jälkikäteen. Toisinaan sopimuksen tarjoamisen taustalla saattaa olla myös tyytymättömyys työntekijän työpanokseen. Sopimuksen taustatilanne vaikuttaa aina sopimuksen järkevyyden ja ylimääräisen korvauksen oikean tason arviointiin.

”Päättämissopimus on aina vapaaehtoinen eli työntekijän ei ole pakko allekirjoittaa sitä.”

Muista päättämissopimusta tehdessä:

  1. Päättämissopimus tulee tehdä aina kirjallisesti.
  2. Huolehdi siitä, että saat riittävästi aikaa perehtyä sopimukseen ja konsultoida Lakikaveria. Sopimusta ei ole koskaan pakko allekirjoittaa heti!
  3. Sovi, että työsuhde päättyy irtisanomisajan jälkeen ja että irtisanomisajalta maksetaan normaalisti palkka.
  4. Sovi työvelvoitteen päättymispäivä, jos se on aiemmin kuin työsuhteen päättymispäivä.
  5. Sovi riittävä ylimääräinen rahallinen korvaus. Huomioi, että sopimus johtaa karenssiin ja korvauksen jaksottamiseen työttömyysturvassa.
  6. Varmista, että sopimuksessa sovitaan lomakorvauksen maksamisesta. On tärkeää, että sopimukseen kirjataan kaikki maksettavat saatavat. Siksi esim. mahdolliset työajan saldot, matkalaskut ja bonukset tulee kirjata nimenomaisesti.
  7. Vältä sopimasta kilpailurajoituksia ja sopimussakkoja.
  8. Huomioi, että sopimuksessa sovitaan tyypillisesti, että kummallakaan osapuolella ei ole mitään muita vaatimuksia toisiaan kohtaan.
  9. Sovi, että saat työtodistuksen, joka edistää työllistymistäsi.

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä!

Muista pitää työnhaku voimassa koko ajan, vaikka et jaksotuksen vuoksi työttömyysetuutta saisikaan. Näin varmistat oikeutesi työttömyysetuuksiin >>

Yhä useampi jäsenemme on saanut apua Lakikaveri-palvelusta

Lakikaveri-palvelussa autamme vuosittain tuhansia jäseniämme erilaisissa työsuhteen haasteissa, yleisimmin työsuhteen päättymiseen tai palkanmaksuun liittyvissä asioissa. Lakikaveri auttaa yhä useampia myös päättämissopimuksen sisällön tulkinnassa ja neuvoo asiassa eteenpäin.

Tämä voi olla juuri se lakiapu, jota tarvitset, jos työsuhde päättyy ja päättämissopimus tulee omalle kohdalle!