Hyppää sisältöön
Etusivu Kovaa työtä

Työttömyys on kovaa työtä

Silloin joutuu laittamaan peliin koko osaamisensa. Olisiko vihdoin aika nähdä työttömyysjaksot merkityksellisinä riveinä CV:ssä?

Jäsenkyselyistämme selviää, että työttömät kohtaavat usein alentavia asenteita ja stigmaa. Moni kokee häpeää ja joutuu perustelemaan asemaansa. Työttömyys nähdään usein epäonnistumisena ja työttömiä pidetään laiskoina tai työhaluttomina.

Mutta kuvittele tämä: Yhtä työtä hakevat pahimmillaan tuhannet ihmiset. Jokainen heistä on käyttänyt työhakemuksen tuunaamiseen tuntikausia. Palkkaa ei ole selvästi kerrottu, joten moni hakee työtä väärillä oletuksilla. Samalla opiskellaan chatGPT:tä, ladataan CV joka kerta erilaiseen alustaan ja tullaan jälleen yhden työnantajan ghostaamaksi.

Hyvänä päivänä ei tule hylkyä, mutta seuraavana saat kaksi. Kolmantena kokoat itsesi ja lähetät taas uuden hakemuksen. Opit itsestäsi uutta, pohdit työkokemustasi loputtomista näkökulmista ja perehdyt sadanviidennen yrityksen tuoteportfolioon. Laiskuus on tästä työstä kaukana. YTK:ssa on tälläkin hetkellä noin 60 000 tällaista työnhaun ammattilaista, jotka haluavat töihin.​

Mielestämme työnhakijana tehty työ ansaitsee kaiken arvostuksen ja tunnustuksen. Erityisesti haluamme kuitenkin auttaa työnhaussa. Haluamme muuttaa Suomea työnhakijoille inhimillisemmäksi ja siksi haluamme myös kassana tarjota jäsenillemme työpaikkoja ja työkaluja niiden hakemiseen.

Muutimme lakia

Työttömyyskassoille on 1.7.2024 alkaen annettu oikeus auttaa jäseniään työllistymisessä. Kiitos kaikille siitä tuesta, jota olemme teiltä saaneet lakimuutoksen edistämiseksi! Hihat on nyt kääritty ja palveluiden rakentaminen on aloitettu.

Olet ansainnut työnhaku­tunnustuksen

Työttömyysjakso ei ole vain piilotettu rivi CV:ssä. Se on ajanjakso, jolloin opit valtavasti uutta ja syvennät osaamistasi, otat rohkeasti yhteyttä uusiin ihmisiin ja rakennat suhteita. Avaat myös uusia näkökulmia itseesi, oivallat vahvuuksiasi ja opit työskentelemään heikkouksiesi kanssa. Ehkä olet myös kerännyt itseesi uutta virtaa panostamalla hyvinvointiisi.

Tunnustus ei ole päätepiste, vaan kannustin jatkaa innokkaasti ja sinnikkäästi eteenpäin. Tuo työnhakusi rohkeasti esiin ja ota siitä voimaa!


Tunnista vahvuutesi ja onnistu työnhaussa

Minkälaiset työskentelytavat sopivat minulle? Mitkä asiat motivoivat minua työssä? Mitä vahvuuksia minulla on ja miten voin erottua muista työnhakijoista niiden avulla? Muun muassa näihin pohdintoihin voit saada apua persoonallisuusarvioinnista, jonka tarjoamme kaikille YTK Työttömyyskassan jäsenille veloituksetta.

Persoonallisuusarviointi on hyödyllinen työkalu itsesi kehittämisen ja uravalintojesi tueksi. Kyseessä on organisaatiopsykologian asiantuntijoiden kehittämä työkalu, jota muun muassa rekrytoinnin ammattilaiset käyttävät.

Arvioinnin tarkoituksena on lisätä itsetuntemustasi ja auttaa sinua kuvailemaan itseäsi ja työpersoonaasi entistä osuvammin. Saat toivottavasti uutta tietoa itsestäsi ja vahvuuksistasi sekä tuoreita ideoita ja näkökulmia esimerkiksi työhakemuksen kirjoittamiseen!

Työpersoonallisuusarvioinnin neljä raportoitavaa osa-aluetta.
Keskeisiä havaintoja, joita työpersoonallisuusarvioinnilla saat.

Työnhaun lukujärjestys jäsentää palikat paikoilleen

Työnhaku on aktiivista työtä, jossa todo-lista on pitkä ja aikaa vievä. Omaa ajankäyttöään kannattaa suunnitella ja jakaa tehtäviä sopiviin palasiin eri päiville. Muista, ettei työnhaku ole koko elämäsi! Hengähdä, syö, harrasta ja tapaa ystäviä! Uusi työ saattaa löytyä yllättävän nurkan takaa.

Nappaa tästä työnhakulukkari inspiraatioksi oman aikataulusi suunnitteluun ja katso vinkit keltaisten täplien takaa.


”Olen aloittanut työt paikassa Työelämän välitila”

Olet varmasti törmännyt LinkedIn:ssä kymmeniin fanfaari-ilmoituksiin siitä, miten henkilö A on aloittanut työt paikassa X ja henkilö B paikassa Y. Siellä seassa vihreäreunaiset profiilikuvat yrittävät huudella olevansa avoimia uusiin töihin.

Työttömyys on kovaa työtä – Fanfaarit sille!

Nostetaan työnhakutyö esiin ja otetaan sille kuuluva näkyvyys haltuun! Nyt voit LinkedInissä merkitä itsesi palkkatöiden välissä töihin Työelämän välitilaan! Se on rooli, jossa työnkuvaasi kuuluu kohderyhmälähtöinen luova kirjoittaminen, verkostoituminen ja sidosryhmien hallinta, markkinointi ja brändäys, strateginen suunnittelu ja analyysi, tiedonhankinta ja markkinakartoitus sekä haastatteluihin valmistautuminen. Lisäksi vastaat siitä, että tietosi ja taitosi ovat ajan tasalla.

Älä piilota tätä Työelämän välitilassa hankittua osaamista, vaan nosta se ylpeästi esiin osana oman näköistä työhistoriaasi!


Jäsenemme puhuvat

Toukokuussa 2024 keräsimme jäseniltämme ajatuksia työttömyydestä, työttömistä ja työnhausta. Vastausten perusteella meillä on vielä paljon tehtävää onnellisemman työelämän aikaansaamiseksi.

Työttömyys on synti, häpeä ja merkki kyvyttömyydestä! Olet vääränlainen, vanha, osaamaton, epäsopiva ja ehkä myös laiska, kun sinulla ei ole työtä. Nyky-yhteiskunnassa olet välillä vailla työtä ja se pitää normalisoida, hyväksyä elämänvaiheeksi ja nähdä uudella tavalla mahdollisuutena uuteen.

Jäsenkyselystä 05/2024

Toivon kaikille työttömille paljon positiivisia kohtaamisia ja voimia työnhakutyöhön. Ja toivon, että yhteiskunnassa työttömät nähtäisiin positiivisemmin. Ikään kuin valjastamattomina resursseina. Ja panostettaisiin palveluihin, joissa jokainen työtön saisi yksilöllistä ohjausta ja konkreettista apua kunkin tilanteen, toimintakyvyn ja taitojen kohentamiseen ja sitä kautta työllistymiseen. Kiitos YTK tärkeästä työstä.

Jäsenkyselystä 05/2024

Todella voimaannuttavia vinkkejä tulee koko ajan. En halua olla työtön! Teidän kauttanne saa tukea ja kaikessa yksinäisessä puurtamisessa työttömän polulla tajuaa että HEI! JES! En ole ainoa enkä yksin!

Jäsenkyselystä 05/2024

Työttömyys voi parhaimmillaan olla todella kehittävää. Voi käydä suorittamassa koulutuksia, valmennuksia ym. ja olisi hyvä että nämä saisi hieman cv:n tyyliin ilmaistua, että kuinka on itseään kehittänyt työttömyysaikana.

Jäsenkyselystä 05/2024

”Missäs sinä olet nykyisin töissä” -kauhukysymys tuli taas, kun itse olen työttömänä, vailla työtä ja etsimässä uutta työpaikkaa. Vain yhden kerran muistelen tätä kysytyn, kun olen voinut vastata: ”mulla on nyt unelmatyö”.

Jäsenkyselystä 05/2024

Pidän tärkeänä mahdollisuutena hengähdystä työelämästä nyt, kun vuorotteluvapaa poistettu. Hetkellinen työttömyys voi tehdä hyvinvoinnille ihmeitä ja mahdollistaa uusien mahdollisuuksien tunnistamisen.

Jäsenkyselystä 05/2024

Kyllähän työttömyys nähdään eräänlaisena ”leimana” ihmisessä. Työttömyysleima pitää sisällään käsityksen ihmisen osaamattomuudesta, laiskuudesta ja muuten vain kelpaamattomuudesta.

Jäsenkyselystä 05/2024

Mediassa näkyy ja kuuluu vääristynyt ja täysin väärä kuva siitä, että työttömät ovat kaikki laiskoja lusmuja, jotka tekevät kaikkensa välttyäkseen työskentelyltä.

Jäsenkyselystä 05/2024

Työttömyydestä ja työttömistä käytettävä negatiivinen puhe on pahimmillaan työttömälle lamauttavaa. Työttömyys heikentää työttömän itsetuntoa, mikä näkyy usein pitkälle työelämään vielä työllistymisen jälkeenkin. Tämä näkyy esimerkiksi pelkona hankkiutua vaativampiin tehtäviin, vaihtaa työpaikkaa, palkkaneuvotteluissa jne. Tässä työttömyyteen liittyvän stigman purkaminen olisi tosi tärkeää!

Jäsenkyselystä 05/2024

Hyvä kiertämään

Olemme jo selvittäneet työttömyyteen ja työnhakuun liittyviä negatiivisia puolia ja tuntemuksia. Selvää on, että huolta aiheen ympärillä riittää. Se ei kuitenkaan ole koko totuus! Asiassa on myös paljon hyvää ja onnistuneita kokemuksia. Pistetään hyvä kiertämään ja aloitetaan työttömyyteen liittyvän stigman syrjäyttäminen hyvien kokemusten kautta! Yhdessä asenteita ja mielikuvia murskaamalla muovaamme Suomeen inhimillisempää ja suvaitsevampaa työnhaun maaperää!

Kiitos kaikille jo vastanneille ja kokemuksensa jakaneille! Lue täältä kooste vastauksista: Työttömyys voi olla uusi alku.


Työnhaun palvelut YTK Työelämän jäsenille

YTK Työelämän kautta lisäturvaa YTK Työttömyyskassan jäsenille vain 24 euron vuosimaksulla.


Lue myös

Et vielä jäsen?