Skip to content

Hem Var kan du få mer energi för att klara av vardagen och arbetet?

Var kan du få mer energi för att klara av vardagen och arbetet?

Ämnen

  • Medlemsförmån
  • Välbefinnande och fritid

Alla kan vara trötta ibland, och tillfällig trötthet är inget att oroa sig för. Vår vakenhetsnivå är inte densamma hela tiden. Långvarig trötthet måste däremot hanteras och kräver ofta en förändring av rutiner eller livsstil. Detta innebär att både fysiska och psykiska stressfaktorer, av vilka vissa ligger inom vår kontroll, påverkar vår förmåga att klara av vardagslivet och arbetet.

Gästpenna: Puhti Lab Oy

Många faktorer påverkar din förmåga att orka

Det finns många sätt att främja det personliga välbefinnandet. Det är självklart att tillräckligt med sömn, en näringsrik och varierad kost och rätt mängd motion ger energi. Även andra faktorer än arbetet kan tära på energin, t.ex. kan relationer ibland vara stressande. Var och en av dessa faktorer är värd att uppmärksamma då och då.

Stress och för lite sömn på natten är vanliga orsaker till trötthet i dag. Stress kan vara mycket känsligt för sömnkvalitet, sömnlöshet och sömnlängd. Stress håller dig vaken och kan göra det svårt att somna.

I genomsnitt behöver en vuxen person 7-9 timmars sömn per natt. Mängden varierar eftersom sömnbehovet är mycket individuellt. Förutom kvantiteten måste sömnen vara av god kvalitet.

Dessutom tillbringar många människor idag mycket tid framför skärmar. Ljus från TV, mobiltelefoner och datorer kan störa melatoninproduktionen, vilket gör det svårare att somna. En snabb koll av jobbet före läggdags kan göra att du känner dig för alert och får svårare att somna. Dessutom försämras sömnkvaliteten av dessa skäl.

Ibland kan det också finnas andra orsaker till trötthet som kräver utredning och behandling. Ibland kan ett laboratorietest avslöja orsaken till tröttheten. Vissa fysiska faktorer kan orsaka trötthet; vissa av dessa kan kontrolleras genom din egen livsstil, andra kan kräva behandling.

En ren hälsokontroll hjälper dig att identifiera kroppens tillstånd och de faktorer som påverkar ditt välbefinnande

Puhti är en tjänst som gör det enkelt att kontrollera grundläggande hälsoindikatorer utan läkarbesök eller remiss. Den mjuka hälsokontrollen hjälper dig att kontrollera hur din kropp mår och att ta reda på vilka faktorer du kan ändra och hur, så att du får mer energi för vardagen.

En mängd olika tillstånd som diabetes, hypotyreos eller hypertyreos, anemi, njur- eller leversjukdom kan orsaka trötthet. Om trötthet orsakas av ett medicinskt tillstånd bör det behandlas ordentligt.

Trötthet kan också påverkas av faktorer som vitaminnivåer och järnförråd i kroppen, vilket enkelt kan fastställas genom laboratorietester. En friskförklaring inkluderar mätningar som ferritin, som indikerar järnförråd, D-vitaminnivåer och tester som återspeglar sköldkörtel-, lever- och njurfunktion. Baserat på resultaten kan du börja förändra din livsstil, ta ett kosttillskott eller, om det behövs, uppsöka läkare.

Tips som hjälper dig att orka bättre

Livsstilsförändringar och mer sömn kan göra stor skillnad för ditt välbefinnande. Ökad daglig motion kan bidra till att minska tröttheten och ge dig ett lyft i vardagen, särskilt om du inte motionerar så mycket. En kort stunds motion lugnar en stressad kropp och ett stressat sinne, och regelbunden motion förbättrar sömnkvaliteten. Om du idrottar mycket ska du tänka på återhämtningen.

Att fylla på dina järnförråd kan hjälpa till att förebygga järnbristanemi, vars vanligaste symptom är trötthet och brist på energi. Att äta en varierad kost rik på vitaminer och mineraler hjälper dig också att hålla dig i form. Vid behov kan kosttillskott läggas till kosten.

Genom att kontrollera blodsocker- och kolesterolnivåerna kan man minska risken för livsstilssjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar genom att göra livsstilsförändringar tidigt. Investera i livsmedelskvalitet och upprätthåll en regelbunden ätrytm. Ersätt hårda fetter med mjuka vegetabiliska fetter. Livsmedel med mycket socker, fett och kolhydrater gör dig ofta trött. En alltför riklig lunch kan å andra sidan göra att du känner dig hungrig på eftermiddagen, vilket kan störa ditt arbete. Vid behov bör man också vara uppmärksam på högt koffeinintag.

Ta pauser under dagen; på arbetsplatsen finns det en anledning till att ta pauser. Man kan inte koncentrera sig en hel arbetsdag i sträck utan pauser. Kom ihåg att ta pauser även för hushållsarbete och fritidsaktiviteter. Kom också ihåg att göra saker du tycker om på vardagar för att balansera arbete och ansvar. Reservera kvällarna för arbete och för att kolla e-post. Investera dessutom i god sömnhygien och mörkläggningsgardiner för att förbättra sömnens kvalitet och kvantitet.

På Puhti tror vi att var och en av oss förtjänar mer ork. Därför vill vi hjälpa finländarna att upprätthålla och utveckla sitt eget välbefinnande och uppnå ett bättre liv.