Hyppää sisältöön

Etusivu Liukastuessa sattuu useimmiten käsiin tai jalkoihin – Jokaisella YTK:n täysjäsenellä on kattava vapaa-ajan tapaturmavakuutus

Liukastuessa sattuu useimmiten käsiin tai jalkoihin – Jokaisella YTK:n täysjäsenellä on kattava vapaa-ajan tapaturmavakuutus

Aiheet

  • Hyvinvointi ja vapaa-aika
  • Jäsenetu
  • Vakuutus

Liukastumiset ovat yleisimpiä tapaturmia talvisin. Onneksi vain 4 % niistä johtaa vakavaan loukkaantumiseen. YTK Työelämän jäsenten vapaa-ajan tapaturmavakuutus kattaa niin pienempien kuin isompien haavereiden hoitokulut ja mahdolliset haittakorvaukset.

”Näin vakuutusyhtiön näkökulmasta toivoisi, että ihmiset varautuisivat erilaisiin sääolosuhteisiin sopivilla kengillä – ja keskittyisivät kulkemiseensa”, sanoo LähiTapiolan palvelupäällikkö Marianne Noori.  
 
Näin voitaisiin ehkäistä lukuisia liukastumisista johtuvia tapaturmia vuosittain. Liikenne- ja viestintäministeriön arvion (2022) mukaan vuosittain sattuu noin 75 000 liukastumistapaturmaa.  

”Liukastumiset ovat yksiä yleisimpiä vakuutusyhtiöiden korvaamia henkilövahinkoja talvisin. Tammi-helmikuussa kaatumistapaturmien määrä lisääntyy huomattavasti ja joinakin viikkoina liukastumisten määrä voi kaksinkertaistua”, Noori kertoo. 

Ehkä hieman yllättäen, liukastumisia tapahtuu eniten 20–54-vuotiaille (LVM 2022) – mutta iäkkäämmille seuraukset ovat usein huomattavasti pahemmat.  
 
”Suurin osa liukastumistapaturmista on onneksi lieviä, eikä niistä seuraa mitään kovin vakavaa, mutta koska määrät ovat suuria on liukastumisilla kuitenkin isoja vaikutuksia”, Noori huomauttaa. 

Yhteiskunnalle liukastumisista tulee kuitenkin vuosittain noin 1,4 miljardin kustannukset, arvioi Liikenne- ja viestintäministeriö. Tämä koostuu mm. hoitokuluista, kuntoutuksesta ja sairaspoissaoloista.

Vapaa-ajan tapaturmavakuutus korvaa YTK Työelämän jäsenelle myös matkakulut hoitoon

Noin 4 % liukastumisista johtaa vakavaan loukkaantumiseen ja noin 4 600 joutuu liukastumisen takia vuosittain vuodeosastolle (THL 2019). Tyypillisimmin näin käy, jos pää kolahtaa kovaan maahan. Useimmin liukastuessa sattuu nilkkoihin, polviin, kylkiin tai käsiin.  
 
”Vakuutusyhtiön näkökulmasta tapaturma tarkoittaa, että loukkaantumiselle on ulkoinen, äkillinen ja odottamaton syy. Liukastumiseen nämä pätevät useimmiten varsin hyvin”, Noori sanoo.  
 
YTK Työelämän jäsenyyteen kuuluva LähiTapiolan vapaa-ajan tapaturmavakuutus kattaa liukastumisesta aiheutuvia kuluja varsin hyvin. Vakuutus korvaa sekä tapaturman tutkimus- ja hoitokulut että mm. matkakulut tutkimuksiin ja hoitoihin ilman omavastuuta aina 8 000 euroon asti. Mikäli liukastumisesta jää pysyvää haittaa, siitäkin saa korvausta. 
 
”Joskus jokin taustalla oleva vamma tai sairaus voi vaikuttaa korvattavuuteen, jos toipuminen esimerkiksi huomattavasti pitkittyy. Korvaukset perustuvat lääketieteellisesti todettuihin oletettuihin toipumisiin”, Noori sanoo ja muistuttaa, että YTK Työelämän jäsenmaksulla (24€/vuosi) saa itselleen kattavan turvan liukastumisten tai muiden tapaturmien varalta – kaikkien muiden YTK Työelämän jäsenille kuuluvien etujen lisäksi.  
 
”Jokainen meistä on varmasti kerran jos toisenkin kaatunut liukkailla kaduilla. Useimmiten onneksi selviää säikähdyksellä, mutta joskus voi myös sattua pahemmin, joten vakuutus on hyvä olla olemassa.”

Tee vahinkoilmoitus mahdollisimman pian tapaturman jälkeen

Miten YTK Työelämän jäsenen sitten tulee toimia, jos jalat lähtevät alta talvikeleillä? 
 
”Tärkeintä on tietysti ensin huolehtia omasta kunnosta ja hakeutua hoitoon, jos pahasti käy”, Noori sanoo. 
 
Jos taas vamma on lievempi, kannattaa ensin tehdä vahinkoilmoitus LähiTapiolaan, jolloin saa vahinkonumeron ja voi hakeutua hoitoon yksityiselle puolelle LähiTapiolan kumppaneille.  
 
YTK Työelämän nettisivuilta löytyy tähän oikein hyvät ohjeet ja toki korvauspalvelustamme saa myös apua”, Noori muistuttaa ja kertoo, että vakuutusyhtiö haluaa usein tietää, milloin ja missä tapaturma tapahtui. 

”Vakuutusyhtiön kannalta on tärkeä tietää, kenen vastuulla alueen liukkauden torjunta on, ja onko siinä ollut puutteita”, Marianne Noori perustelee.

Työmatka on työpäivän vaarallisinta aikaa

Yksi merkittävä vakuutukseen vaikuttava tekijä on se, tapahtuuko liukastuminen työmatkalla vai vapaa-ajalla. Työmatkalla kaatuessa tulee olla ensimmäisenä yhteydessä työnantajaan, joka ilmoittaa tapaturmasta vakuutusyhtiöön ja ohjeistaa jatkosta. 
 
”Työmatka onkin usein työpäivän vaarallisinta aika. Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan viime vuonna tapaturmia sattui työmatkalla 22 600 ja näistä n. 80 % oli kaatumisia”, kertoo Marianne Noori.  
 
Nykyään moni tekee kuitenkin etätöitä. Jos kesken etätyöpäivän kipaisee hakemaan lounasta ja matkalla sattuu haaveri, ei työtapaturmavakuutus tätä kata. 
 
”YTK Työelämän jäsenillä etätyöpäivän lounastauolla sattunut tapaturma kuuluu vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen piiriin.”
 
Työmatkojen lisäksi ihmiset liukastelevat tyypillisesti mm. aamulla postia hakiessaan, koiraa ulkoiluttaessaan, oikopoluilla ja muilla kiertoteillä kulkiessaan – sekä siksi, että selailevat puhelinta kävellessään. 
 
”Jos ajatus ei ole mukana, liukkaalla kulkiessa vahinkoja käy helpommin”, Noori muistuttaa. 

Tee vahinkoilmoitus LähiTapiolan verkkopalvelussa siirtymällä tapaturmailmoitukseen tästä >>