Hyppää sisältöön

Etusivu Työnhaku päällä? Soveltuvuusarvio tulossa? Näin valmistaudut!

Työnhaku päällä? Soveltuvuusarvio tulossa? Näin valmistaudut!

Aiheet

  • Osaamisen kehittäminen
  • Työnhaku

Toisinaan työnhaussa tulee vastaan erilaisia soveltuvuutta mittaavia testejä tai arviointeja. Niiden tarkoituksena on antaa työnantajalle ja toisaalta myös sinulle lisätietoa siitä, vastaavatko ominaisuutesi ja kykysi avoinna olevan tehtävän vaatimuksia. Tällaiset testit saattavat jännittää, varsinkin jos kerta on ensimmäinen. Tiesitkö, että voit harjoitella etukäteen netistä löytyvillä testeillä? Katso vinkkimme, miten valmistaudut soveltuvuusarviointiin!

Soveltuvuusarvioon valmistautuminen voi tuntua hankalalta varsinkin, jos kerta on ensimmäinen. Parhaiten valmistaudut olemalla oma itsesi ja varmistamalla mahdollisuuksien mukaan hyvät yöunet ja kirkkaat ajatukset arviota varten. Muutamat testien valmistajat tarjoavat soveltuvuusarvioon tulijoille vinkkejä sekä mahdollisuuden kokeilla ja harjoitella soveltuvuusarvioinnin eri osa-alueita etukäteen. Tähän mahdollisuuteen kannattaa tarttua, jotta eri menetelmien logiikka on tullut tutuksi jo ennen varsinaista arvioinnin ajankohtaa. 

Eri testeihin kannattaa tutustua monipuolisesti, vaikkei soveltuvuusarviointi olisikaan juuri nyt sinulle työnhaussa ajankohtaista. On todennäköistä, että jossakin kohtaa työnhakuprosessiasi saat kutsun myös soveltuvuusarviointiin, joten harjoittelu etukäteen testien logiikan ymmärtämiseksi ei ole lainkaan pahitteeksi.

Kokosimme tähän artikkeliin muutamia esimerkkitestejä eri soveltuvuusarviointeja tuottavilta organisaatioilta, joita voit testata ilmaiseksi. 

Talogy (entinen Cubiks)

Henkilöarviointeja Suomessa ja maailmalla tarjoava Talogy antaa nettisivuillaan mahdollisuuden harjoitella heidän testejään varten muutamien esimerkkikysymysten avulla. Lisäksi he kertovat avoimesti omasta arviointiprosessistaan ja antavat hyviä vinkkejä arviointiin tulijalle.

Aon (entinen Cut-e)

Myös Aon, joka tunnettiin ennen nimellä Cut-e, tarjoaa mahdollisuuden harjoitella heidän testeihinsä vastaamista. Kuten Cubiksilla, myös Aonin sivuilta löytyy hyviä vinkkejä testeihin valmistautumista varten. Heidän harjoittelusivustonsa on englanninkielinen.

SHL

Perinteikkäämpi palveluntarjoaja SHL on koonnut erityisesti englanninkielisille sivuilleen runsaan valikoiman testejä harjoittelua varten.

Suomenkielisiltä sivuilta löydät vinkkejä ja esimerkkikysymyksiä, mutta täyspitkiä harjoitustestejä ei valitettavasti suomeksi ole saatavilla.

Clevry

Clevryn sivuilla voit kokeilla maksutonta Joy at Work-arviointia ja tunnistaa työelämän vahvuutesi. Saat vastaustesi pohjalta henkilökohtaisen palauteraportin. Alustalla voit myös harjoitella kykytestejä jotta olet tositilanteessa parhaimmillasi!