Skip to content

Hem Håller du på att söka jobb? Är det dags för lämplighetsbedömning? Så här förbereder du dig!

Håller du på att söka jobb? Är det dags för lämplighetsbedömning? Så här förbereder du dig!

Ämnen

  • Jobbsökande
  • Kunskapsutveckling

Ibland kan en jobbsökning leda till olika typer av lämplighetstester eller bedömningar. Dessa är utformade för att ge arbetsgivaren, och dig, mer information om huruvida dina egenskaper och förmågor matchar kraven för den lediga tjänsten. Sådana tester kan vara en källa till ångest, särskilt om det är första gången. Visste du att du kan öva i förväg med tester som du hittar på nätet? Se våra tips om hur du förbereder dig för lämplighetstestet!

Att förbereda sig för en lämplighetsbedömning kan kännas svårt, särskilt om det är första gången. Det bästa sättet att förbereda sig är att vara sig själv och, om möjligt, se till att ha en god natts sömn och tänka klart inför bedömningen. Vissa testtillverkare erbjuder tips för dem som kommer till ett lämplighetstest, samt möjligheten att prova och öva på olika aspekter av bedömningen i förväg. Det är värt att ta tillfället i akt och bekanta sig med logiken i de olika metoderna innan den faktiska bedömningen äger rum. 

Även om du inte är intresserad av lämplighetstestning just nu är det värt att bekanta sig med de olika testerna. Det är troligt att du någon gång under din jobbsökningsprocess också kommer att bli inbjuden till ett lämplighetstest, så att öva i förväg för att förstå logiken i testerna är inte en dålig sak.

I den här artikeln har vi sammanställt några exempel på test från olika leverantörer av lämplighetstest som du kan prova gratis.

Talogy (f.d. Cubiks)

Talogy, en leverantör av personbedömningar i Finland och utomlands, ger dig möjlighet att öva inför deras tester med några exempelfrågor på deras webbplats. De är också öppna om sin egen bedömningsprocess och ger bra tips för dem som kommer för en bedömning.

Aon (f.d. Cut-e)

Aon, tidigare känt som Cut-e, erbjuder också möjligheten att öva på att svara på deras tester. Liksom Cubiks har även Aon bra tips på hur man förbereder sig inför testerna. Deras utbildningswebbplats är på engelska.

SHL

SHL, som är en mer traditionell leverantör, har sammanställt ett brett utbud av tester för utbildningsändamål, särskilt på sin engelskspråkiga webbplats.

Du kan hitta tips och provfrågor på den svenska webbplatsen, men tyvärr finns det inga fullständiga övningsprov på svenska.

Clevry

På Clevrys webbplats kan du testa den kostnadsfria Joy at Work-bedömningen och identifiera dina styrkor på jobbet. Du kommer att få en personlig feedbackrapport baserad på dina svar. Du kan också använda plattformen för att öva på lämplighetstester så att du kan göra ditt bästa i verkliga livet!Läs också: