Hyppää sisältöön

Etusivu Työsuhde purettiin yllättäen koeajalla – perusteeton purku johti korvauksiin

Työsuhde purettiin yllättäen koeajalla – perusteeton purku johti korvauksiin

Aiheet

  • Jäsenetu
  • Lakikaveri

Työntekijän työsuhde purettiin yllättäen koeajan viimeisenä päivänä. Työnantaja ei pystynyt perustelemaan purkua asianmukaisesti. Lakikaverin avustuksella asia ratkaistiin nopeasti ja työntekijä sai korvauksia.

Mistä kyse?

Työntekijän työsuhde purettiin koeajan viimeisenä päivänä. Työntekijälle ei ollut annettu tätä ennen mitään huomautuksia, joten hänellä ei ollut ollut mahdollisuutta korjata mahdollisia väitettyjä puutteita työsuorituksessa. Työntekijälle ei myöskään ollut ilmoitettu kuulemistilaisuudesta ennen työsuhteen purkamista, joten hän ei ollut pystynyt valmistautumaan kuulemiseen tai hankkimaan avustajaa.

Miten ratkesi?

Työntekijä otti yhteyttä Lakikaveri-palveluun ja sai juristin avukseen. Juristi pyysi ensin työnantajalta selvitystä tapahtumien yksityiskohdista sekä siitä, mihin koeajan lopussa tapahtunut työsuhteen purkaminen perustui.  
 
Koeajalla sekä työnantajalla että työntekijällä on oikeus purkaa työsuhde ilman irtisanomisaikaa, mutta tällöinkin työnantajalla on oltava asialliset perusteet työsuhteen purkamiselle. Tässä tapauksessa työnantaja ei pystynyt kunnolla esittämään perusteita työsuhteen purulle, joten tilanteesta käytiin sovintoneuvottelua kirjallisesti. Juristin avustuksella yhteisymmärrykseen korvaussummasta päästiin suhteellisen nopeasti.

Juristin kommentti:

”Työsuhteen purkaminen yllättäen koeajalla ilman perusteita on melko tyypillistä, valitettavasti. Iso osa tilanteista ratkeaisi jo sillä, että työnantaja olisi ennen työsuhteen purkamista kertonut selkeät perusteet ja tarjonnut työntekijälle asianmukaisen kuulemistilaisuuden. Moni hyväksyy purkamisen perusteet, kun saa kuulla ne asianmukaisesti, mutta täysin yllättäen purettu työsuhde luonnollisesti aiheuttaa epäselvyyksiä ja harmia.”

Lakikaveri

Esimerkkitapaus

Esimerkit perustuvat Lakikaveri-palvelussa selvitettyihin oikeisiin tapauksiin. Tarinan julkaisuun on saatu jäsenen lupa tai sitä on muutettu siten, ettei jäsentä tai työnantajaa ole mahdollista tunnistaa.