Hyppää sisältöön

Etusivu Työttömyyt­tä ei tarvitse piilottaa CV:stä

Työttömyyt­tä ei tarvitse piilottaa CV:stä

Aiheet

  • Jäsenpulssi
  • Työttömyys

Työnhaku työttömänä on vaativaa uurastusta, jossa joutuu laittamaan peliin koko osaamisensa. Olisiko vihdoin aika ajatella myös työttömyysjaksoja merkityksellisinä riveinä cv:ssä?

Mika Luisto kirjoitti 3.10. Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan  työpaikan saamisen mahdottomuudesta, vaikka osaamista ja kokemusta löytyy roppakaupalla. Meillä julkisessa keskustelussa niputetaan liian usein kaikki työttömät yhteen nippuun ja keskustellaan tästä joukosta niin kuin he eivät olisi yksilöitä.

Tutkimme pari vuotta sitten yhteistyössä tekoäly-startup DrAi:n kanssa Suomessa työttömyyden ympärillä käytävässä somekeskustelussa käytettäviä sanoja ja teemoja. Lopputulema oli melko tyrmistyttävä: keskusteluissa työttömyyteen liittyy vahva stigma, joka tarkoittaa alentavaa ja mitätöivää puhetta. 

Tämän pohjalta on selvää, että kukaan ei halua olla mielikuvallisesti ”työtön”. Yhtä selvää on, että kenenkään ei pidä missään työelämätilanteessa liittää itseensä alentavia ja mitätöiviä mielikuvia. Tällaiseen keskustelukulttuuriin on puututtava ja sitä on pyrittävä muuttamaan. 

YTK Työttömyyskassassa näemme joka päivä, että työttömyys on jotain täysin muuta kuin somemielikuvissa. Työtön on aktiivinen, fiksu, osaava, monipuolinen ihminen, jolla on samanlaiset haaveet, ymmärrys ja osaaminen kuin meillä työssä olevilla. 

Vaikka olisi kokoaikaisesti työtön, sekin on kaukana vääristyneistä mielikuvista. Työtönhän on työnhakija, eli hän työskentelee päivittäin tulevan työnsä eteen. Se on raskasta ja vaativaa työtä, jossa tavoitteellisuus, osaaminen ja keinot punnitaan joka päivä. Usein pitää osata rakentaa taistelutahto uudelleen, kun työhaastattelukutsua ei tulekaan. Ja tämä tehdään uudelleen ja uudelleen. Me YTK Työttömyyskassassa haluaisimme olla tukena myös tässä työssä ja olemmekin ajaneet lakimuutosta, joka mahdollistaisi kassoille avun tarjoamisen jäsenilleen uuden työpaikan saamisessa.

Olisiko vihdoin aika ajatella myös työttömyysjaksoja merkityksellisinä riveinä cv:ssä? Olemme jo ymmärtäneet, että kotona lasten kanssa tehty työrupeama voi olla kovaa valuuttaa työhakemuksessa, mutta työttömänä tehtyä “työnhakutyötä” on vielä vaikea perustella tulevalle työnantajalle merkityksellisenä ajanjaksona.

CV:hen ja työhakemukseen pitäisi voida rinta rottingilla kirjata kaikki se osaaminen, mitä on työttömyytensä aikana hankkinut. Monelle työttömyysjakso on itsetutkiskelun aikaa, jolloin oppii ymmärtämään, kuka oikeastaan on, mitä osaa, minkälaiselle yritykselle minusta olisi hyötyä. Samaan aikaan omaa osaamista kehitetään kurssien, opiskelun ja omatoimisen tekemisen avulla. 

Mielikuvat muuttuvat vain muuttamalla. Tehdään työttömyydestä CV:n paras rivi.

Auli Hänninen

Auli Hänninen

Toimitusjohtaja

YTK:n toimitusjohtajana Auli Hänninen haluaa yksinkertaistaa ja tehostaa suomalaista työttömyysturvaa. Kirjoituksissaan Hänninen hahmottelee rohkeasti työttömyysturvan kehityksen mahdollisuuksia ja tarjoaa asiantuntemustaan ja näkemyksiään päättäjien käytettäväksi. Hänninen oli Perheyritysten liiton toimitusjohtajana vuosina 2017-2021. Aulin visiolla ja päättäväisyydellä rakensimme nykyaikaisen YTK:n perustan, jonka päältä tänään kurkotamme uudelleen Aulin ohjauksessa kohti korkeuksia.