Skip to content

Hem Du behöver inte dölja arbetslöshet i ditt CV

Du behöver inte dölja arbetslöshet i ditt CV

Ämnen

  • Arbetslöshet
  • Medlemspuls

Att söka jobb när man är arbetslös är ett krävande jobb, där man måste sätta alla sina färdigheter på spel. Är det inte dags att börja tänka på perioder av arbetslöshet som meningsfulla rader i ditt CV?

I en debattartikel i Helsingin Sanomat den 3 oktober skrev Mika Luisto om omöjligheten att få ett jobb även om man har gott om kompetens och erfarenhet. I vår offentliga debatt klumpas alla arbetslösa alltför ofta ihop och diskuteras som om de inte vore individer.

För ett par år sedan undersökte vi, i samarbete med startup-företaget DrAi, vilka ord och teman som används i finska sociala medier i diskussioner om arbetslöshet. Slutresultatet var ganska häpnadsväckande: det finns ett starkt stigma förknippat med arbetslöshet i konversationen, vilket innebär ett nedvärderande och ogiltigförklarande språk. 

På grundval av detta är det tydligt att ingen vill vara fantasifullt ”arbetslös”. Det är lika klart att ingen i någon anställningssituation bör associera sig med nedvärderande och ogiltigförklarande bilder. En sådan diskurskultur måste bekämpas och ansträngningar göras för att förändra den. 

På YTK arbetslöshetskassan ser vi varje dag att arbetslöshet är något helt annat än det vi ser på sociala medier. De arbetslösa är aktiva, smarta, kunniga, mångsidiga människor med samma drömmar, förståelse och färdigheter som de av oss som arbetar. 

Även om du är heltidsarbetslös är det långt ifrån en förvrängd bild. De arbetslösa är ju arbetssökande, dvs. de arbetar varje dag för sitt framtida jobb. Det är ett hårt och krävande arbete, där ambition, kompetens och resurser vägs mot varandra varje dag. Ofta måste man kunna bygga upp sin kämparglöd på nytt när man inte får komma på en anställningsintervju. Och detta görs om och om igen. Vi på YTK arbetslöshetskassan vill också stödja dig i detta arbete och har drivit på för en lagändring som skulle göra det möjligt för kassorna att erbjuda sina medlemmar hjälp med att hitta ett nytt jobb.

Är det äntligen dags att betrakta perioder av arbetslöshet som meningsfulla rader på ett CV? Vi förstår redan att en period hemma med barn kan vara hårdvaluta i en jobbansökan, men det är fortfarande svårt att motivera ”jobbsökararbete” som gjorts under arbetslöshet som en relevant period för en framtida arbetsgivare.

I ditt CV och din jobbansökan bör du kunna rabbla upp alla de färdigheter du har förvärvat under din arbetslöshet. För många är en period av arbetslöshet en tid av introspektion, en tid för att förstå vem man egentligen är, vad man kan göra och vilken typ av företag man kan vara till nytta för. Samtidigt utvecklar du dina färdigheter genom kurser, studier och eget arbete. 

Att förändra uppfattningar är det enda sättet att förändra. Låt oss göra arbetslösheten till den bästa raden i ditt CV.

Auli Hänninen

Auli Hänninen

VD

Som VD för YTK vill Auli Hänninen förenkla och effektivisera Finlands arbetslöshetsskydd. I sina skrifter beskriver Hänninen djärvt möjligheterna att utveckla arbetslöshetsskyddet och erbjuder beslutsfattarna sin expertis och sina insikter. Med Auils vision och beslutsamhet byggde vi grunden för det moderna YTK, och idag strävar vi mot höjderna igen under Aulis ledning.