Skip to content

Hem Vad bör du veta om artificiell intelligens? Experter belyser möjligheterna och utmaningarna med AI

Vad bör du veta om artificiell intelligens? Experter belyser möjligheterna och utmaningarna med AI

Ämnen

  • Kunskapsutveckling
  • Medlemsförmån
  • Studier

Årets mycket populära 4T Summit fokuserade på omvandlingen av arbetslivet och AI:s roll i framtidens arbete. Evenemanget, som arrangerades gemensamt av YTK Arbetsliv och Eduhouse, genererade en hel del reflektioner kring AI – vad bör alla veta och vilken framtida utveckling bör de förbereda sig för? Eduhouse AI-experter Petri Kettunen och Esa Riutta svarar på de brännande frågorna.

Kommer individens möjligheter på framtidens arbetsplats att minska i takt med att användningen av AI ökar? Hur kommer möjligheterna för individer att förändras?

Esa Riutta: ”Arbetslivet kommer säkert att förändras i framtiden, och det är mycket troligt att de som har uppdaterade färdigheter kommer att klara sig bäst. Detta innebär i allt högre grad förmågan att hantera innehåll med AI.”

Petri Kettunen: ”På grund av förändringarna tror jag också att möjligheterna till och med kan öka i vissa situationer. Med AI kommer vi att kunna vara mycket mer än tidigare!”

Hur många jobb kommer sannolikt att ersättas av AI i framtiden, till exempel under nästa år?

Esa: ”Det är mycket svårt att uppskatta, eftersom AI utvecklas snabbt. Det är osannolikt att AI direkt kommer att ersätta många jobb, men den ökade arbetsbelastningen för AI-arbetare kan ersätta jobb under de närmaste åren.”

Petri: ”Allt jag behöver göra är att gå till ett snabbmatsställe och en maskin tar min beställning istället för att prata med en människa. Men jag tror inte att det kommer att finnas situationer där människor kommer att ersättas omedelbart. Som Esa påpekade kommer det med den ökade arbetsbelastningen säkert att finnas ett tryck på att minska antalet par händer i vissa uppgifter. Men dessa par händer kommer att behövas i nya roller som ännu inte existerar.”

Är du intresserad av möjligheterna med AI?

Eduhouses online utbildningsbibliotek erbjuder alternativ för att utveckla AI-kunskaper, från distansutbildning till att lyssna på podcasts. Som YTK Arbetslivs medlem får du tillgång till allt innehåll i onlineutbildningsbiblioteket helt kostnadsfritt. Läs mer här!

Var kan man lära sig om AI och var hittar man tillförlitlig information?

Esa: ”Eduhouse erbjuder en omfattande uppsättning AI-utbildningar, inklusive hur man använder ChatGPT och Bing, samt många andra tjänster som röstkloning och bildgenerering. Vi lägger ständigt till nya utbildningar på vår plattform. Just nu arbetar vi till exempel med Copilot-utbildningar.”

Petri:”Eduhouse-tjänsten är ett bra ställe att börja på, men även din egen praktiska utbildning med ChatGPT, till exempel, är avgörande. Var nyfiken!”

Bör vi oroa oss för etiken kring AI? Hur ska individer reagera på frågor som källdatans riktighet eller upphovsrättsfrågor?

Esa: ”AI-genererat innehåll ska alltid ses som rådata – det är inte ett substitut för expertis eller professionalism. Allt AI-genererat innehåll bör alltid granskas. Upphovsrättssituationen för AI är också för närvarande olöst. I den här frågan måste vi därför vänta på att större aktörer än vi fattar ett beslut.”

Petri: ”I framtiden kommer vi att se fler och fler lösningar som också tillhandahåller källorna till var svaret producerades.”

Är det möjligt att få utbildning i hur man använder ChatGPT, inklusive en demo om hur man använder AI?

Esa: ”Eduhouse utbildningar inkluderar både distansutbildning och videoinspelningar, vilket ger bekväm tillgång till olika praktiska exempel.

För mer information om ChatGPT:s nuvarande reflektioner, läs vårt tidigare blogginlägg The Rise of ChatGPT: Vad bör individer och organisationer göra nu? I den här bloggen svarar vi på frågor om ChatGPT från Eduhouse-användare.”

Vem hanterar och kontrollerar AI? Vad är det värt att veta om bakgrunden till olika AI-applikationer?

Esa: ”Olika AI:er kontrolleras av olika parter. ChatGPT backas till exempel upp av OpenAI.”

Kommer den ökande användningen av AI att förändra frågorna om informationssäkerhet? Är den nuvarande grundläggande kunskapen om informationssäkerhet tillräcklig i AI:s tidsålder?

Petri: ”Vi behöver alla bli mer medvetna om säkerhet och bedrägerier. En självmedveten attityd och lite kritiskt tänkande är guld värt.”

Esa: ”AI är ett mycket användbart verktyg för bedrägerier. Tyvärr möjliggör det mer detaljerade bedrägerier och lokalisering av bedrägerier samt sänker kostnaden för bedrägerier. Dessa saker kombineras för att göra det till ett kraftfullt verktyg i bedragarnas verktygslåda, och vi kommer säkert att se fler bedrägerier som använder AI.”

Hur kan en rådgivare, konsult eller annan yrkesperson i en expertroll använda AI nu och i framtiden?

Esa och Petri: ”Det finns många alternativ. Beroende på jobbet kan AI till exempel användas för att påskynda innehållsproduktion, sparring, brainstorming och förberedelser samt dataanalys.”

Vilka AI-baserade bildredigeringsprogram skulle vara värda att utforska för grafiska formgivare och bildredigerare?

Esa: ”Även här finns det många alternativ. Det är värt att prova AI-funktionerna i Photoshop, Recraft, Midjourney och Dall-e3, till exempel.”

Hur kan AI användas i introduktionen av en ny medarbetare?

Esa: ”AI kan mycket väl användas för att på olika sätt skapa eller skräddarsy materialet för en nyanställds introduktion. Det är också möjligt att använda AI för att fundera på vad som bör läggas till i ett befintligt introduktionsmaterial.”

Petri: ”AI kan också användas för att bygga till exempel ett utbildningsprogram med tidtabeller och innehåll.”