Hyppää sisältöön

Etusivu Käynnistyikö työ­paikallasi muutos­neuvottelut? – Huomioi nämä irti­sano­misesta tuo­tannollis-talou­dellisin perus­tein

Käynnistyikö työ­paikallasi muutos­neuvottelut? – Huomioi nämä irti­sano­misesta tuo­tannollis-talou­dellisin perus­tein

Aiheet

  • Lakikaveri
  • Työoikeus

Työpaikalla käynnistyvät muutosneuvottelut eivät aina suinkaan tarkoita irtisanomisia, mutta neuvotteluissa voidaan myös päätyä henkilöstömäärän vähentämiseen tuotannollis-taloudellisin perustein. Tällöin irtisanottavalla työntekijällä on oikeuksia, joista kannattaa olla tietoinen.

  1. Uudelleen­sijoittamisen ja -kouluttamisen mahdolli­suus on selvitettävä

    Ennen irtisanomista työnantajan on selvitettävä, voisiko työntekijän siirtää muihin tehtäviin tai kouluttaa uuteen tehtävään. Tämä velvollisuus säilyy koko irtisanomisajan.
  2. Irti­sanomisten tulee kohdistua niihin tehtäviin, jotka vähentyvät

    Mikäli muutosneuvotteluissa päädytään henkilöstömäärän vähentämiseen, päätökset siitä, ketä nämä koskevat tehdään muutosneuvotteluiden jälkeen. Vähentämisten tulee kohdistua niihin tehtäviin, jotka vähenevät, mutta työnantaja voi suhteellisen vapaasti valita irtisanottavat työntekijät. Työehtosopimuksissa voi olla määräyksiä vähentämisjärjestyksestä, jotka tulee huomioida. Irtisanominen ei saa koskaan tapahtua syrjivillä perusteilla, kuten sairauden takia.
  3. Irtisanomis­aika on huomioitava

    Irtisanomisaika määritellään lain, työsopimuksen tai alan työehtosopimuksen mukaan. Lain mukaan työantajan irtisanoessa irtisanomisaika määräytyy työsuhteen keston perusteella seuraavasti:

    Alle 1 vuosi = 14 vrk
    1–4 vuotta = 1 kk
    4–8 vuotta = 2 kk
    8–12 vuotta = 4 kk
    yli 12 vuotta = 6 kk

    Lue tarkemmin irtisanomisajoista
  4. Irtisanomis­aikana työsuhde on voimassa normaalisti

    Irtisanomisaikana työnteko jatkuu normaalisti. Joskus työnantaja haluaa kuitenkin vapauttaa irtisanotun työntekijän työn tekemisestä jo irtisanomisaikana. Mikäli näin on, tästä kannattaa pyytää työnantajalta kirjallinen ilmoitus. Vaikka työn tekeminen loppuisi, työsuhde on voimassa ja palkanmaksu – sekä lomien kertyminen – jatkuu koko irtisanomisajan.
  5. Työntekijällä on oikeus palkalli­seen työllistymis­vapaaseen

    Irtisanomisaikana työntekijällä on oikeus palkalliseen työllistymisvapaaseen, joka on tarkoitus käyttää oma-aloitteiseen työnhakuun tai työvoimaviranomaisen palveluiden hyödyntämiseen. Työllistymisvapaa on 5–20 päivän pituinen, riippuen työsuhteen kestosta.
  6. Sinulla voi olla oikeus työllisty­mistä edistävään valmennukseen

    Jos sinut on irtisanottu tuotannollis-taloudellisista syistä, sinulla on oikeus työllistymistä edistävään valmennukseen tai koulutukseen, jos työsuhteesi on kestänyt yli 5 vuotta ja työnantajasi palveluksessa on vähintään 30 työntekijää. Valmennus on arvoltaan vähintään yhden kuukauden palkkaa vastaava summa. Valmennus on toteutettava irtisanomisajan päättymisen jälkeen 2 kk kuluessa.
  7. Työterveys­huolto jatkuu 6 kk työ­velvoitteen päättymisestä

    Tuotannollis-taloudellisista syistä irtisanotulla työntekijällä on oikeus jatkaa organisaation työterveyspalveluiden käyttöä 6 kk työvelvoitteen päättymisestä, jos työsuhde on kestänyt vähintään 5 vuotta ja työnantajan palveluksessa työskentelee vähintään 30 työntekijää.
  8. Yli 55-vuotiailla on laajennettu muutos­turva

    Mikäli olet irtisanomishetkellä täyttänyt 55 vuotta ja työsuhteesi on kestänyt vähintään 5 vuotta, sinulla on oikeus laajennettuun muutosturvaan. Tämä tarkoittaa pidempää työllistymisvapaata sekä oikeutta muutosturvarahaan ja muutosturvakoulutukseen.

    Lue lisää muutosturvasta täältä
  9. Kilpailukielto­sopimus ei sido sinua

    Kun työsuhde päättyy irtisanomiseen taloudellisista ja tuotannollisista syistä, ei työsopimuksessa mahdollisesti sovittu kilpailukieltosopimus sido työntekijää työsuhteen päättymisen jälkeen.
  10. Työnantajalla on takaisin­ottovelvollisuus

    Työnantajan tulee tarjota työtä taloudellisella ja tuotannollisella perusteella irtisanotulle työntekijälle, jos työnantaja tarvitsee tekijää samaan tai samankaltaiseen tehtävään, josta työntekijä on irtisanottu. Jotta työntekijä kuuluisi velvoitteen piiriin, tulee työntekijän olla ilmoittautunut työnhakijaksi työvoimaviranomaisen palvelussa. Työtön työnhakija ei tarvitse olla. Takaisinottovelvollisuus kestää 4 tai 6 kk, riippuen työsuhteen pituudesta.
  11. Muista keskus­tella lomistasi ja työsuhde-eduistasi sekä tarkistaa loppu­palkkasi

    Pitämättömät lomat voi pitää irtisanomisajalla tai työnantajan on maksettava ne lomakorvauksena työsuhteen päättyessä. Tästä kannattaa keskustella yhdessä.

    Kaikki työsuhde-edut, kuten liikunta- ja lounasedut, tulee olla käytettävissä myös irtisanomisajalla. Työnantaja kuitenkin päättää, miten esimerkiksi kertyneiden virike-etujen kanssa toimitaan, kun työsuhde päättyy.

    Palkanmaksukausi päättyy työsuhteen päättyessä. Työnantajan tulee siis maksaa viimeinen palkka eli ns. lopputili, joka sisältää tyypillisesti myös lomakorvauksen. Tarkista, että loppupalkassa maksetaan kaikki saatavasi, myös esim. mahdolliset kulukorvaukset. 

    Lue lisää loppupalkasta

Lisää aiheesta:

Muutosneuvottelut ja irtisanomisuhka – Mitä tehdä?

Työelämäopas: Muutosneuvottelut

Lakikaveri on jäsenen apuna

Pohditko työsuhteesi asioita tai onko sinulla kysyttävää esimerkiksi palkasta? Lakikaverilta saat nopeaa ja asiantuntevaa apua. Lakikaveri sisältyy YTK Työelämän jäsenyyteen.