Hyppää sisältöön

Etusivu Työelämäopas Palkkasaatava Palkkasaatava työsuhteen päättymisen jälkeen

Palkkasaatava työsuhteen päättymisen jälkeen

Työsopimuslain mukaan työsuhteen päättyessä päättyy myös palkanmaksukausi (2 luku 14 §). Työsuhteesta johtuvan saatavan suorituksen viivästyessä työntekijällä on oikeus saada korkolain mukaisen viivästyskoron (4 §) lisäksi täysi palkka odotuspäiviltä, enintään kuitenkin kuudelta kalenteripäivältä.

Jos työntekijä ei mielestään ole saanut kaikkia hänelle kuuluvia palkkoja työsuhteen päätyttyä, hänen on pyydettävä työnantajaltaan palkanmaksun oikaisua. Apuna voi käyttää työsuhteen päättymisen jälkeen käytettävää palkkasaatavailmoitusta.

Odotusajan palkka

Jos työsuhteesta johtuva saatava ei ole selvä ja riidaton tai jos suorituksen viivästyminen on johtunut laskuvirheestä tai tällaiseen rinnastettavasta erehdyksestä, työntekijällä on oikeus odotuspäivien palkkaan vain, jos hän on huomauttanut suorituksen viivästymisestä työnantajalle kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä eikä työnantaja ole suorittanut saatavaa kolmen arkipäivän kuluessa huomautuksesta. Oikeus odotuspäivien palkkaan alkaa tällöin työnantajalle varatun maksuajan kuluttua.

Työnantajani ei ole maksanut loppupalkkaani. Mitä voin tehdä?

Työsopimuslain mukaan loppupalkka on maksettava työsuhteen viimeisenä päivänä. Tarkista työsopimuksestasi tai mahdollisesta työehtosopimuksesta, onko loppupalkan maksamisesta sovittu poikkeavasti. Mikäli loppupalkan maksu on myöhässä, voit vaatia odotusajan palkkaa maksettavaksi enintään kuudelta kalenteripäivältä.

Ole yhteydessä työnantajaan ja tiedustele miksi palkanmaksu on viivästynyt. Vaadi myös odotusajan palkka maksettavaksi. Voit myös lähettää työnantajalle palkkailmoituslomakkeen.

Mikäli työnantaja ei maksa palkkaa vaatimuksesta huolimatta, ota puhelimitse yhteyttä YTK Työelämän oikeudelliseen työsuhdeneuvontaan. Jos palkanmaksun laiminlyönti johtuu työnantajan maksuvaikeudesta ja maksukyvyttömyydestä, tee palkkaturvahakemus kolmen kuukauden kuluessa palkkasaatavan erääntymisestä. Voit lukea lisää palkkaturvan hakemisesta täältä.

Mitä tehdä palkanmaksun viivästymistilanteissa?

Entä jos työnantaja on maksukyvytön? Kirjautumalla oikeasta yläkulmasta OMA+-palveluun, pääset katsomaan Lakiruutu-sarjan kahdeksannen jakson, jossa keskitytään palkanmaksun kysymyksiin.

Lakiruudussa käsitellään muun muassa palkkasaatavalomakkeen lähettämistä ja palkan velkomusprosessia työnantajalta. Lue lisää Lakiruutu-aiheista.