Hyppää sisältöön

Etusivu Mitä minusta voi vielä tulla? Kyky ajatella vaihtoehtoja on tulevaisuu­den supertaito

Mitä minusta voi vielä tulla? Kyky ajatella vaihtoehtoja on tulevaisuu­den supertaito

Aiheet

  • Osaamisen kehittäminen
  • Työnhaku

Muistan vieläkin sen päivän, kun kuulin erään nelikymppisen naisen suunnitelmasta vaihtaa suuntaa. Nainen oli lääketieteen tutkija, ja töissä menestyvässä firmassa Yhdysvalloissa. Hän oli päättänyt muuttaa takaisin Suomeen, ja aloittaa opiskelun. Hän halusi omistautua kirjallisuudelle ja aikoi opiskella käännöstieteitä. Käännöstieteitä, muistan ajatelleeni, täysin pähkähullua.

Nainen on sisareni, ja siksi hänen päätöksensä kosketti erityisesti. Varovaisesti kyselin häneltä, että kai hän on tietoinen siitä, että tekoäly tulee viemään lähivuosina kääntäjiltä työtä. Hän sanoi uskovansa, että ihmistä tarvitaan edelleen.

Hetken pohdittuani päätin onnitella häntä rohkeudesta. Vaikka päätös oli mielestäni järjetön, näin että sisareni oli kyennyt kuvittelemaan itselleen toisenlaisen tulevaisuuden ja oli vieläpä valmis toteuttamaan sen.

Korona-pandemian aikana alan ja ammatinvaihdot ovat lisääntyneet. Erityisesti hoiva-alalla ja kasvatuksessa alan vaihtajia on enemmän kuin aiemmin, mutta ammatinvaihto on muuttumassa poikkeuksesta lähes säännöksi. Ammattien toimenkuvat ja osaamistarpeet muuttuvat nopeasti, ja toisaalta myös työntekijöiden etsiytyminen uuteen on yleistynyt. Uusia ammatteja syntyy, vanhoja häviää. Se mikä vielä kymmenisen vuotta sitten oli harvinaista, jopa uskaliasta, on nykyisin lähes tavallista.

Usein ammatti tai ala vaihtuu vasta pakon edessä. Pakko on paras motivaattori, sanotaan. Omalta uraltani tiedän sen olevan totta. En olisi  etsiytynyt uuteen ammattiin, ellei minua olisi irtisanottu kahdeksan vuotta sitten. Vedin yritystä, joka myytiin kilpailijalle, ja sain vapautuksen tehtävistäni. Niin sen silloin koin. Käänne oli tervetullut ja johti moneen hyvään asiaan, vaikka aloite ei tullut itseltäni. Potkut voivat siis olla muutos kohti parempaa työelämää.

Olen monesti miettinyt, kuinka hyödyllistä olisi harjoitella vaihtoehtojen miettimistä etukäteen, kun vielä ei ole aivan pakko. Meillä on kyvykkyyttä pitää huolta terveydestämme ennen kuin on pakko, liikkumalla tai syömällä oikein. Joillakin meistä saattaa olla kykyä varautua taloudellisesti ennakolta, säästämällä.

Liian harva ajattelee omaa ammattitaitoaan kuin terveyttä tai taloutta ja panostaa siihen ennalta. Liian moni ajattelee, että koulutus on jotain extraa, joka tulee eteen, kun työnantaja niin määrää. Arjen paineissa voi tuntua kohtuuttomalta, että pitäisi omaehtoisesti kouluttaa itseään tai suunnitella vaihtoehtoja uralleen.

Nopeiden, ennakoimattomien muutosten ajassa tällainen ajattelu voi olla haitallista. Hyödyllistä olisi tehdä oman ammattitaidon kehittämisestä ja uravaihtoehtojen pohtimisesta itselle palkitsevaa elämäntilanteesta riippumatta.

Tutkimusten mukaan muutoksiin varautuminen lisää kykyä reagoida muutoksiin, kun ne tapahtuvat, vaikka muutos olisikin erilainen kuin mihin on valmistautunut.

Siksi kyky nähdä vaihtoehtoja on tulevaisuuden supertaito. Sitä voi treenata monin tavoin, vaikkapa yksinkertaisella kysymysten sarjalla. Mitä varsinaisesti teen päivisin? Mikä nykyisessä työssä tuottaa eniten merkityksellisyyden tunnetta? Mikä on syvin motivaation lähde juuri nyt?

Kun nykytila on selvitetty, siirrytään pohtimaan vaihtoehtoja: missä muualla voisin tavoittaa samaa merkityksen tunnetta tai syvää motivaatiota.

Kysy itseltäsi: mitkä ovat vaihtoehdot nykyisessä työpaikassani? Sen jälkeen pohdi mitä muita mahdollisuuksia sinulla on kokea merkityksellisyyttä työelämässä, eli mitkä ovat vaihtoehtojasi laajemmin.

Lopuksi pohdi, mitä sinun voisi olla hyödyllistä opiskella. Mitkä ovat oppimisen tavoitteitasi?

Jos haluat, voit vielä tiivistää tämän mottosi ammattiurallesi. Se voi kiteyttää sen mitä tavoittelet tai mitä pidät tärkeänä.

Tee harjoitus kirjoittamalla vastaukset. Mieli toimii paremmin, kun käsi toimii. Kirjoittaessa mieleen pulpahtaa oivalluksia, jotka voivat yllättää.

Tärkeintä ei ole kyetä hetkessä kuvittelemaan jotain uutta ja ihmeellistä. Olennaista on treenata vaihtoehtojen kuvittelemisen kykyä. Se on taito, joka kehittyy vain harjoitellen.

Ohessa löydät työpohjan, joka auttaa alkuun!

Marjaana Toiminen on tietokirjailija, työn tulevaisuuden entusiasti ja päivätyönään liiketoimintajohtaja. Marjaanan uusin kirja Hyppy käsittelee työn murrosta ja yksilön mahdollisuuksia.