Hyppää sisältöön

Etusivu Nuorten kassajäsenyys kuntoon!

Nuorten kassajäsenyys kuntoon!

Aiheet

  • Ansioturva
  • Opiskelu

Osa-aikatyöt, silput, pätkät. Toimeentulosta pätkätöiden ja määräaikaisten työsuhteiden varassa lauleltiin jo ammoin. Noin 70 vuotta myöhemmin aihe on yhtä tuore. Nuorten arkiajattelussa ansioturva-asiat ovat etäällä, vaikka heidänkin palkoistaan työttömyysturvamaksut pidätetään. Oma työ kannattaa vakuuttaa hyvissä ajoin.

Toimeentuloa sieltä ja täältä

Voi kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla, hummani hei! Elämä ei ole ollut suora polku yhdestä koulusta työelämään vuosikymmeniin. Nuori ei välttämättä ole selvillä, minkä tahon puoleen kääntyä kulloinkin ja mihin oikein tulee varautua. Eläkkeelle jäämiseen ei ainakaan, sillä eihän sellaista kuulemma edes ole heille tarjolla.

Humma eli hevonen on vaihtunut sähköskootteriin tai bussin kausikorttiin, joilla hurautetaan osa-aikaduuniin suoraan edellisestä kohteesta, kun bussin kertamaksut eivät oikein kannata ja tuntitöitä on tarjolla. Vakituinen kokoaikainen työsuhde, mikä kummajainen ja kenellä sellainen on? Tulevaisuus on täällä ja se näyttäytyy hajautuneena kudelmana kuin entinen käyttöjärjestelmä.

Puhuin erään nuoren kanssa, joka ammattiopintojen ohella tekee useampaa työtä eri työnantajille. On keikka kerran pari kuussa, kerran viikossa pari tuntia yhtä, useampi tunti toista ja kolmatta työtä. Vanhempien luona kelpaa asua toistaiseksi eikä ole niin kiire pois muuttaakaan.  Kysäisin, että tietääkö mitään työttömyyteen varautumisesta. Hetkeksi silmät pyöristyivät ja varovaisesti tuli vastaus, ”että pitäisi kai siitä jotain tietää, et jos ei oo töitä sitten joskus, niin saisi kuitenkin rahaa”. No mistä sitä sitten saisi?

Olankohautus, ”se on ehkä Kela, kun maksaisi jotain työttömyysrahaa tai joku muu sellainen emmää tiedä. Pitää selvittää sitten”. Kolmannen kysymyksen jo arvaakin.

Elämäntaito-opas saa paikan

Sitten onkin jo myöhäistä, mutta ei onneksi liian myöhäistä. YTK:n verkkosivujen 22.10.2021 julkaistua uutista varten tutkimme ansioturvan outoutta alle parikymppisten elämässä. Joku on joskus kuullut koulun oppitunnilla työttömyysturvasta, toinen ei oikein tiedä mitään siitä. Miksi työttömyysturva-asiat käytännölliseltä kantilta katsoen ovat olleet esillä niin vähän nuorten työelämään astujien näkökulmasta?

Onneksi asiaan on herätty ja esimerkiksi Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ on laatinut aiheesta oppilaitosmateriaalia sekä kampanjoi työttömyysturva-asioita marraskuussa mm. somekanavissa. Jos oppitunnilla silti nukuttaa, niin väsyneimmänkin arjen sankarin saa hereille, kun omaan taskuun jäävistä euroista puhutaan.

Työnantaja, oletko kysäissyt, kuuluuko nuori työntekijäsi työttömyyskassaan? Opettaja, onko yhteiskuntaopin tunti ajoitettu keväälle, kun kesätyöt alkavat olla ajankohtaisia?

Itsenäinen, yksinäinen

Olemme merkillinen yhteiskunta monellakin tapaa. Meillä on hyvä sosiaaliturva, joka on vuosikymmeniä sitten sorvattu silloisiin rakenteisiin, mutta joka alkaa osoittaa ikääntymisen merkkejä siinä kuin väestökin.  Lainsäädäntö ei ole pysynyt innovaatioiden, pätkätöiden ja alustatalouden perässä.

Nuorilla on kova tahto selviytyä itsenäisesti, hankkia toimeentulo ja oma elämä. Lähtökohtaisesti heitä siihen patistetaankin sekä yhteiskunnan taholta että kotoa. Joskus toisaalta tuntuu, että nuoren oletetaan hallitsevan sellaisiakin tietoja, joista heillä oikeasti ei ole kuin kalpea aavistus. Vanhempi, oletatko nuoren saavan tarpeeksi tietoa koulusta? Kannattaa tiedustella suoraan, mitä on jäänyt korvan taakse ja pitää muistaa, että kaikkea ei koulussakaan ehditä.

Selusta kuntoon

Osa-aikatyö ja soviteltava ansiosidonnainen päiväraha muodostavat toimeentulon yhä isommalle osalle palkansaajista.  Soviteltua päivärahaa pitää osata hakea ja onkin syytä olla varautunut hakemaan sitä jo aiemmin. Jos vain tuntitöitä on tarjolla valmistumisen jälkeen, joutuu ansiopäivärahaa saadakseen työssäoloehtoa kerryttämään vielä pitkän tovin, jos kassajäsenyyttä hakee vasta tässä kohtaa. Kannattaa pitää mielessä myös se, että jos työllistyy usealle eri ammattialalle, kaikille palkansaajille avoimesta kassajäsenyydestä on eniten selustaa.

Jos täysi-ikäiset nuoret vakuuttaisivat ansionsa jo ensimmäisen työpaikan saatua, taklattaisiin todennäköisesti monta muutakin harmia, kuten mahdollisia vuokranmaksuongelmia, jos tulot joskus pienenevät.

Nykynuoret huomisen tekijöitä

Nuoretkin vanhenevat vauhdilla ja heille toimeentulon eri muodot ovat se paljon puhuttu uusi normaali, jossa pitää osata navigoida ketterästi kuin TikTokissa. Ansioturvasta ja taloudellisesta varautumisesta nuorille viestiminen on sijoitus tulevaisuuteen.

Puhutaan siis tulevaisuuden eri tulemista nuorille mahdollisuutena. Ohjataan heitä, neuvotaan ja annetaan heidän kokea, että elämästä selviää. Nuorissa meidän tulevaisuutemme sanonnan mukaan on, joten pidetäänpä skootterin sarvista kiinni!

Maarit Nevalainen

Työttömyysturvaneuvoja

Maarit Nevalainen työskentelee YTK:lla asiakkaiden ja tekstien parissa. Hän havainnoi ihmislähtöisesti työttömyyteen liittyviä ajankohtaisia ilmiöitä ja tarkastelee maailmaa ennen muuta merkitysten kautta. Maaritin mielestä jokainen teksti tarvitsee pienen tujauksen huumoria, sillä se meitä ihmisiä yhdistää.