Hyppää sisältöön

Etusivu Osaamisesi karttuu ja kehittyy koko ajan – osaathan kertoa siitä myös muille?

Osaamisesi karttuu ja kehittyy koko ajan – osaathan kertoa siitä myös muille?

Aiheet

  • Osaamisen kehittäminen
  • Työnhaku

Kirjoitan tässä blogitekstissä siitä, miten tärkeää oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen on, esimerkiksi työnhaku- tai verkostoitumistilanteissa. 

Törmäämme täällä YTK:n työelämäpalveluissa osaamisen tunnistamisen ja sanoittamisen haasteisiin kaiken aikaa. Jäsenemme kertovat niistä mm. järjestämiemme tapahtumien keskusteluissa, kyselyidemme vastauksissa sekä ura- ja työnhakuvalmennuksissa. Usein pohditaan sitä, miten rakentaa vaikkapa CV:stä looginen, punaisen langan sisältävä kokonaisuus, josta osaaminen ja vahvuudet on rekrytoijan helppo hahmottaa – kunhan vain ensin tietäisi, mitä ne ovat. 

Vaikeudet osaamisen sanoittamisessa tekevät hallaa työnhaulle 

Eri alojen ihmiset ja heidän osaamisensa ovat olleet omalla työurallani vahvasti läsnä. Olen saanut auttaa ihmisiä huomaamaan ja tunnistamaan omaa osaamistaan työskenneltyäni useita vuosia työnhakijoiden auttamisen parissa. Yhdessä on mietitty, mitä itse asiassa olenkaan työurallani tehnyt, minkälaista osaamista siitä on syntynyt ja miten se kannattaisi tuoda työtä hakiessa esille.   

Toisaalta rekrytoijana olen nähnyt tuhansia CV:tä ja hakemuksia äärilaidasta toiseen, ja toiminut rekrytoiville esihenkilöille peilinä ja auttanut heitä ymmärtämään ja löytämään relevantin osaamisen työtä hakeneiden CV:stä ja hakemuksista. Haastatellessani eri alojen osaajia olen haastanut haastateltavia kertomaan osaamisestaan ja oppimistaan asioista erityisesti erilaisia käytännön esimerkkejä hyödyntäen. Vastauksen etsiminen on toisinaan vienyt aikaa, mutta ehkäpä he ovat samalla oivaltaneet jotakin uutta osaamisestaan.   

Olen saanut huomata, miten paljon enemmän monet osaavat, kuin mitä ovat kyenneet työnhakuvaiheessa itsestään kertomaan. Pinnan alla on niin paljon upeaa osaamista, mutta sen oivaltaminen voi olla vaikeaa. Tästä syystä olen usein myös miettinyt, kuinka moni jää turhaan rekrytointiprosessissa etenemättä sen vuoksi, ettei rekrytoiva henkilö saa riittävästi informaatiota hakijan osaamisesta ja on helpompi valita jatkoon ne ilmiselvimmät vaihtoehdot – he, jotka ovat osanneet sanoittaa osaamisensa kiinnostavasti ja ymmärrettävästi.   

Ei siis ihan tuulesta temmattua, että Sitra kutsuu oman osaamisen tunnistamisen taitoa jokaisen työikäisen tulevaisuuden yleissivistykseksi. Oma tuntumani on, että monella tämä taito on vasta oraalla. Et ehkä oikein tiedä, miten esittelisit itsesi muille vaikkapa verkostoitumistilaisuudessa, miten pukisit osaamisesi sanoiksi kirjoittaessasi työhakemusta, tai vastatessasi työhaastattelussa kysymyksiin osaamisestasi. Tämä kaikki olisi monin verroin helpompaa, kun tietäisit mitä osaat ja osaisit kertoa siitä innostavasti muille. Siinä vasta tavoitetta meille kaikille! 

Onneksi osaamisen tunnistamiseen on apua tarjolla 

Vaikka osaamisen tunnistamisen tematiikka on ollut itseäni lähellä lähes koko työurani, pengoin silti omia osaamisiani ja vahvuuksiani taannoin ammatticoachin avustuksella. Ei yhtään hullumpi vaihtoehto, jos yksin puurtaminen tuntuu vaikealta. Olen kuitenkin jo pitkään kaipaillut jotakin simppeliä mobiilisovellusta, jonka avulla oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen kävisi käden käänteessä. Eikö sekin voisi olla yhtä helppoa kuin kauppalistan teko!   

Käänteentekevää ratkaisua odotellessa kannattaa ottaa hetki aikaa ja penkoa vaikka näitä lukuisia harjoitteita ja työkaluja oman osaamisen tunnistamisen ja sanoittamisen tueksi.  

Jos sen sijaan tarvitset hieman kattavampaa pakettia työurasi seuraavan askeleen pohtimiseen, suosittelemme sinua osallistumaan työnhakuvalmennukseemme. Se on sinulle täysjäsenenä maksuton. Valmennus sisältää verkossa itsenäisesti tehtävää ja tutustuttavaa, sekä henkilökohtaista uravalmentajan sparrausta!  

Toivotan sinulle antoisaa matkaa oman osaamisesi pariin! 

Mirva Puranen

Mirva Puranen

Kehityspäällikkö, työelämäpalvelut

Työskentelen jäsentemme työelämäpalveluiden kehittämisen parissa. Tavoitteenani on, että saat meiltä monipuolista tukea työnhakuusi ja työurasi vaiheisiin, osaamisesi kehittämiseen ja hyvinvointisi edistämiseen. Vuosien varrella kertynyt verkostoni sekä taustani rekrytoinnin, viestinnän, työnantajamielikuvan ja työnhakijoiden auttamisen parissa antavat perspektiiviä työelämän kiemuroihin. Missioni on rohkaista ja kannustaa ihmistä eteenpäin erilaisissa työelämän käänteissä – lempeästi ja inhimillisesti.