Hyppää sisältöön

Etusivu Saanko palkkaa loman ajalta?

Saanko palkkaa loman ajalta?

Aiheet

  • Palkka

Lain mukaan sinulla on työntekijänä oikeus palkkaan myös loman ajalta. Lomapalkkasi riippuu muun muassa siitä, minkälainen palkkaustapa työsuhteessasi on. Työehtosopimuksestasi riippuen, sinulla saattaa lisäksi olla oikeus lomarahaan.

Lomapäiviä kertyy lomanmääräytymisvuoden aikana, eli 1.4.-31.3. väliseltä ajalta. Lomapalkkasi lasketaan puolestaan sen mukaan, minkälainen palkkaustapa työsuhteessasi on ollut lomanmääräytymisvuoden päättyessä. Palkkaustapa ja lomapalkan määrä voivat perustua viikko- tai kuukausipalkkaan, keskipäiväpalkkaan, tai olla niin sanotusti prosenttiperusteinen lomapalkka.

Kuukausi- tai viikkopalkka ​​​​​​​

Työskentelet yli 14 päivää/kuukausi tai yli 35 h/kuukausi ja saat kuukausi- tai viikkopalkkaa. Saat normaalin, eli samansuuruisen palkan, kuin muulloinkin. Lomapalkkaasi lisätään myös sellaiset lisät, jotka eivät ole tilapäisiä olosuhdelisiä.

Tunti- tai urakkapalkka

Työskennellessäsi osa-aikaisena (tuntipalkalla) säännöllisesti vähintään 14 päivää kuukaudessa, perustuu lomapalkkasi keskipäiväpalkkaan. Jos sinulle kertyy työaikaa alle 14 päivää, mutta vähintään 35 tuntia kuukaudessa, on lomapalkkasi prosenttiperusteinen.  

Loma-ajan palkkasi perustuu yleensä keskipäiväpalkkaan. Keskipäiväpalkkasi voit laskea jakamalla lomanmääräytymisvuoden (1.4.–31.3.) aikana kertyneet palkat työpäivien lukumäärällä. Luku kerrotaan vielä vuosilomalaista löytyvällä kertoimella, joka vastaa lomapäivien lukumäärää.

Joidenkin alojen työehtosopimuksissa määritellään, että lomapalkka lasketaan keskituntiansion mukaan. Tällöin löydät kyseiset kertoimet lomapalkan laskemista varten työehtosopimuksestasi. Kannattaa siis aloittaa tarkistamalla omasta työsopimuksesta, noudatetaanko työsuhteessasi työehtosopimusta ja jos kyllä, minkä alan.

Työsuhteen tietopankista löydät lisätietoja siitä, miten tunti- ja urakkatyön lomapalkka lasketaan

Entä jos lomapäiviä ei ehdi kertyä? ​​​​​​​

Jos työsuhteesi on hyvin lyhyt tai työskentelet esimerkiksi osa-aikaisesti usealle työnantajalle, on mahdollista, että vuosilomaa ei ehdi kertyä tai et ehdi pitää sitä työsuhteen aikana. Sinulla on kuitenkin myös tällöin oikeus vapaisiin. Yleensä vapaapäivät korvataan sinulle rahana, eli lomakorvauksena. Lue lisää lomakorvauksesta.

Milloin loma-ajan palkka maksetaan minulle? ​​​​​​​

Jos lomasi kestää yli kuusi päivää, on työnantajasi maksettava lomapalkka jo ennen lomasi alkamista. Jos lomasi puolestaan kestää enintään kuusi päivää, voi työnantaja maksaa lomapalkan normaalina palkanmaksupäivänä.

Lomapalkan lisäksi sinulla saattaa olla oikeus lomarahaan. Se ei kuitenkaan ole lakisääteinen, vaan perustuu työehtosopimukseen tai sinun ja työnantajasi väliseen sopimukseen.
​​​​​​​Lue lisää lomarahasta.


Muista tarkistaa lomapalkkasi laskelma! ​​​​​​​

Työnantajasi kuuluu antaa sinulle laskelma vuosilomapalkasta. Laskelma annetaan samassa yhteydessä, kun lomapalkka tai lomakorvaus maksetaan. Muista tarkistaa laskelmasta, että lomapalkkasi tai -korvauksesi on määritetty ja laskettu sen mukaan, mistä olette sopineet työnantajan kanssa työsopimuksessa.