Hyppää sisältöön

Etusivu Yhteis­toiminta­lakiin muutoksia heinä­kuun alusta

Yhteis­toiminta­lakiin muutoksia heinä­kuun alusta

Aiheet

  • Työoikeus

Yhteistoimintalakiin tulee merkittäviä muutoksia 1.7.2025 lähtien. Voit lukea niistä kootusti tästä jutusta.

Yhteistoimintalain tarkoituksena on edistää työnantajan ja henkilöstön välistä vuorovaikutusta ja luottamusta sekä turvata työntekijöille vaikutusmahdollisuudet työpaikan päätöksentekoon. Yhteistoimintalaki säätää muun muassa vuoropuheluvelvoitteesta sekä muutosneuvottelumenettelystä.  

Vuoropuheluvelvoitteella tarkoitetaan asioiden käsittelyä, jolla edistetään riittävää ja oikea-aikaista tiedonkulkua työnantajan ja henkilöstön välillä sekä henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia asioissa, jotka koskevat heidän työtään, työolojaan tai asemaansa. 
 
Muutosneuvottelut tulee käydä, kun työnantaja harkitsee taloudellisella tai tuotannollisella perusteella yhden tai useamman työntekijän irtisanomista, lomauttamista, osa-aikaistamista ja työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista. 

Merkittäviä muutoksia lakiin

Yhteistoimintalakiin tulee muutoksia heinäkuun 2025 alusta.

Soveltamisala muuttuu 20 työntekijästä 50 työntekijään

Yhteistoimintalakia tulee jatkossa noudattaa ”täysimääräisesti”, jos työnantajan palveluksessa työskentelee säännöllisesti vähintään 50 työntekijää.  

Sellaisten työnantajien, joiden palveluksessa työskentelee 20 – 49 työntekijää, tulee kuitenkin edelleen käydä muutosneuvottelut tilanteessa, jossa työnantaja harkitsee 90 päivän aikana vähintään 20 työntekijän irtisanomista, osa-aikaistamista, lomauttamista tai työsopimuksen ehtojen yksipuolista muuttamista taloudellisilla tai tuotannollisilla perusteilla. Enintään 90 päivää kestävissä lomautuksissa, jotka siis perustuvat työn tilapäiseen vähentymiseen ei näiden pienten yritysten tarvitse käydä muutosneuvotteluita, vaikka harkittaisiin vähintään 20 työntekijän lomauttamista. 

Lisäksi näissä ns. pienissä yrityksissä säilyy vuoropuheluvelvollisuus, mutta kevennettynä. Tämä tarkoittaa käytännössä, että työnantajan on luotava työpaikkakohtaiset käytännöt säännönmukaisen vuoropuhelun käymiseksi henkilöstön kanssa.  

Muutos­neuvottelujen vähimmäis­kestot puolittuvat

Vähimmäisneuvotteluajat lyhentyvät siten, että kuuden viikon neuvotteluaika on jatkossa kolme viikkoa ja 14 päivän neuvotteluaika on jatkossa seitsemän päivää.  

Työehtosopimuksissa saattaa kuitenkin olla määräyksiä, jotka vaikuttavat neuvottelujen vähimmäiskestoon.  

Neuvotteluaikojen lyhentämisellä ei ole vaikutusta neuvotteluissa käsiteltäviin asioihin. Jatkossakin neuvotteluissa tulee käsitellä mm. suunniteltavien toimenpiteiden perusteita, vaikutuksia ja vaihtoehtoja. 

Uusi 30 päivän ”odotus­aika” laajoissa irti­sanomisissa

Jos työnantaja suunnittelee irtisanovansa vähintään 10 työntekijää tuotannollisilla tai taloudellisilla perusteilla, työsopimukset eivät saa päättyä ennen kuin 30 päivää on kulunut neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle. Tällä halutaan turvata irtisanottavien työntekijöiden työllistymistä tukevien työvoimapalveluiden selvittämiseen aikaa. 

Lisää aiheesta:

Muutosneuvottelut ja irtisanomisuhka – Mitä tehdä?

Käynnistyikö työ­paikallasi muutos­neuvottelut? – Huomioi nämä irti­sano­misesta tuo­tannollis-talou­dellisin perus­tein

Työelämäopas: Muutosneuvottelut