Hyppää sisältöön

Etusivu Työttömyys voi olla CV:n tärkein rivi

Työttömyys voi olla CV:n tärkein rivi

Aiheet

  • Työnhaku
  • Työttömyys

Laita silmät kiinni ja keskity sanaan ”työtön”. Mitä mielikuvia, ajatuksia ja fiiliksiä tuon sanan ympärille liität? Uskallatko myöntää, että sinunkin mielessäsi siihen liittyy negatiivisia ja vähätteleviä mielikuvia?

Tutkimme yhteistyössä tekoäly-startup DrAi:n kanssa Suomessa työttömyyden ympärillä käytävässä somekeskustelussa käytettäviä sanoja ja teemoja. Lopputulema oli melko tyrmistyttävä: keskusteluissa työttömyyteen liittyy vahva stigma, joka tarkoittaa alentavaa ja mitätöivää puhetta. Twitterissä työttömän synonyymi tuntuu olevan luuseri.

Analyysin pohjalta on aivan selvää, että kukaan ei halua olla mielikuvallisesti ”työtön”. On myös täysin selvää, että kenenkään ei tarvitse eikä pidä missään työelämätilanteessa liittää itseensä alentavia ja mitätöiviä mielikuvia. Ylipäätään tällaiseen keskustelukulttuuriin on puututtava ja sitä on pyrittävä muuttamaan. Meillä on YTK:na tässä tärkeä ja merkityksellinen tehtävä.

Työtön on aktiivinen!

Työttömyyskassassa näemme joka päivä, että todellisuudessa työttömyys on jotain täysin muuta kuin toksisissa somemielikuvissa. Työtön on aktiivinen, fiksu, osaava, monipuolinen ihminen, jolla on samanlaiset haaveet, ymmärrys ja osaaminen kuin kaikilla meillä. Suuri osa työttömistä on esimerkiksi osa-aikatöissä, vähennetyllä työajalla lomautuksen vuoksi, sairauspäivärahan ohella vähän töissä tai osa-aikaisella eläkkeellä työn ohessa. Moni voi tehdä myös kevytyrittäjänä osittain työtä. Lomautettu taas ei edes miellä olevansa työtön, vaikka hän saakin työttömyyspäivärahaa, koska työpaikka odottaa, kun tilanne paranee. 

Vaikka olisi kokoaikaisesti työtön, sekin on kaukana vääristyneistä mielikuvista. Työtönhän on työnhakija, eli  työskentelee päivittäin tulevan työnsä eteen. Se on raskasta ja vaativaa työtä, jossa tavoitteellisuus, osaaminen ja keinot punnitaan joka päivä. Usein pitää osata rakentaa taistelutahto uudelleen, kun työhaastattelukutsua ei tulekaan. Itsetsemppi, omanarvontunto ja tavoitteellisuus pitää pystyä loihtimaan seuraavan hakemuksen tekemiseen tai työtilaisuuteen uudelleen ja uudelleen. 

CV:n tärkeimmät rivit

Olisiko vihdoin aika ajatella työttömyysjaksoja merkityksellisinä riveinä cv:ssä? Olemme jo ymmärtäneet, että kotona lasten kanssa tehty työrupeama voi olla kovaa valuuttaa työhakemuksessa, mutta työttömänä tehtyä työtä on vielä vaikea perustella tulevalle työnantajalle merkityksellisenä ajanjaksona.

Cv:hen ja työhakemukseen pitäisi voida rinta rottingilla kirjata kaikki se osaaminen, mitä on työttömyytensä aikana hankkinut. Monelle se on syväluotaavan itsetutkiskelun aikaa, jolloin oppii ymmärtämään, kuka oikeastaan on, mitä osaa, minkälaiselle yritykselle minusta olisi hyötyä. Harvassa organisaatiossakaan on tällaiselle kullanarvoiselle itsereflektoinnille nykyään aikaa. Tarvetta sen sijaan olisi paljonkin.

Ole siis ylpeä siitä, kuka olet. Mielikuvat muuttuu vain muuttamalla. Tehdään työttömyydestä cv:n paras rivi.

Ilona Kangas

Ilona Kangas

Työelämäpalveluiden johtaja

Autan jäseniämme ja työntekijöitämme onnistumaan työelämässä monin eri tavoin. Johdan ja kehitän YTK Työelämä ry:n toimintaa ja vastaan YTK Työelämäpalveluissa ja kassapalveluissa asiakaskokemuksen, markkinoinnin ja viestinnän johtamisesta.