Hyppää sisältöön
Etusivu Työelämäopas Vinkit työsopimukseen

Vinkit työ­sopimukseen

Työsopimus on työsuhteesi tärkein asiakirja. Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti ja tutustua sen sisältöön rauhassa ja huolella. Katso parhaat neuvot ja vinkit työelämäoppaastamme!

Nainen kirjoittaa kynällä lehtiöön.

Työsopimuksessa sovit tulevan työnantajasi kanssa työsuhteesi keskeisistä ehdoista. Sopimuksen sisällöstä ja työsuhteesi käytänteistä kannattaa aina keskustella yhdessä työnantajan kanssa ja tehdä mahdollisimman tarkat kirjaukset. Näin vältyt mahdollisilta epäselvyyksiltä myöhemmin.

Työsopimukseen kirjataan muun muassa pääasiallisista työtehtävistä, palkanmaksun perusteista, vuosilomista ja irtisanomisajasta. On hyvä varmistaa, että työsopimukseen on kirjattu, mitä työehtosopimusta työsuhteessasi noudatetaan.

Kun olet solmimassa uutta työsuhdetta, ota lisäksi selvää, onko työsuhteessasi sovittu koeajasta. Sen aikana sekä sinulla että työnantajallasi on oikeus purkaa työsuhde päättymään välittömästi. Lue lisää koeajasta.

Mistä ja miten asioista kannattaa sopia työsopimuksessa?

Työsopimuksen muoto voi vaihdella esim. työn luonteen perusteella

  • Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi.
  • Työsopimus voi olla määräaikainen työnantajan aloitteesta, kunhan määräaikaisuudelle on annettu perusteltu syy. Jos työntekijä tahtoo solmia työsuhteen nimenomaan määräaikaiseksi, ei perusteltua syytä vaadita. Tietyissä tilanteissa työsopimus voi olla määräaikainen myös esimerkiksi työn luonteesta tai sijaisuudesta johtuen. Kannattaa muistaa, että työnantaja ei voi ketjuttaa, eli solmia useita peräkkäisiä määräaikaisia suhteita työntekijän kanssa ilman perusteltua syytä.
  • Työsopimus voi myös olla sekamuotoinen, eli määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen yhdistelmä.
  • Kun olet vuokratyössä, solmit työsopimuksen työntekijöitä vuokraavan yrityksen kanssa. Työtäsi tarvitseva yritys huolehtii kuitenkin muun muassa työsi johtamisesta. Lue lisää.

Voiko työsuhteen ehtoja muuttaa jälkikäteen?

Pohditko onko sinun tai työnantajasi mahdollista muuttaa työsuhteen ehtoja, kun työsopimus on jo allekirjoitettu?

Työsuhteen päättyminen

Työsuhde päättyy yleensä irtisanomiseen, yhteiseen sopimukseen tai purkamiseen. Työntekijänä sinun ei tarvitse perustella omaa irtisanoutumistasi, mutta työsopimuksesta kannattaa jo etukäteen tarkistaa oma irtisanoutumisaika – työsuhteesi päättyy vasta tämän jälkeen. Jos työnantajasi haluaa irtisanoa työsuhteen, tulee hänellä olla siihen työsopimuslain mukainen asiallinen ja painava syy.

Lakikaveri auttaa työsopimuksesi kanssa

Lakikaveri on kaikkien täys- ja opiskelijajäsenten apuna, kun työsuhteen asiat mietityttävät. Voit kysyä juristilta esimerkiksi työsuhteesi ehdoista ja juristi voi myös katsoa työsopimuksesi läpi ennen kuin allekirjoitat sitä. Älä jää yksin murehtimaan asioita, vaan kysy Lakikaverilta!

Täsmäoppia webinaareista

Myös täys- ja opiskelijajäsenten etuihin kuuluvasta työelämän verkkokoulutuskirjastosta löydät apua työsopimuksen solmimiseen. Tutustu esimerkiksi näihin:

Työsopimuksen laadintaa käytännössä ​​​​​​​

Työsopimus ja työsuhteen eri muodot

Vinkit tehokkaaseen työnhakuun – Työsopimusasiat

Huom! Katsellaksesi sisältöjä, sinun tulee olla rekisteröitynyt verkkokoulutuskirjaston käyttäjäksi. Jos et vielä ole rekisteröitynyt palveluun, voit tehdä sen jäsentemme OMA+-palvelussa osiossa Webinaarit ja koulutukset

Vinkkejä Lakiruudusta

Lakiruutu-videosarjassamme asianajajat antavat neuvoja ja käytännön ohjeita kysymyksiin, joita moni pohtii työsuhteessaan. Mitä on hyvä tietää työsuhteen ehdoista ja niiden muuttamisesta? Milloin työnantajalla voi olla oikeus irtisanoa työntekijänsä? Miten valmistautua muutosneuvotteluihin? Voit katsoa videoita jäsenten OMA+ palvelun Webinaarit ja koulutukset -osiossa.

Mies ja nainen juttelee