Hyppää sisältöön

Etusivu Menossa kesäksi töihin? Tarkista nämä! 

Menossa kesäksi töihin? Tarkista nämä! 

Aiheet

  • Palkka
  • Työoikeus
  • Työsopimus

Suuntaatko kesäksi töihin tai oletko aloittamassa ensimmäiset työt? Mahtavaa – näistä saat jo nuorena tärkeää työkokemusta tulevaisuudelle. Muista vielä perehtyä omiin ja työnantajasi oikeuksiin ja velvollisuuksiin, niin työt sujuvat mahdollisimman mukavasti. 

1. Tee aina kirjallinen työ­sopimus 

Työsuhteesta ja sen ehdoista kannattaa aina sopia kirjallisesti. Suullisesti sovittuja asioita on jälkikäteen vaikea todistaa, jos sinulla olisi jossakin vaiheessa eriävä käsitys työnantajasi kanssa siitä, mitä olette sopineet. Kirjallisesti tehdystä sopimuksesta on helppo tarkistaa, mitä on sovittu. 

2. Sovi työ­sopimuksessa ainakin:  

  • Milloin työsuhde alkaa ja päättyy? Onko työsuhde toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen? 
  • Minkälaisia tehtäviä sinulla on?  
  • Mikä on työaika? 
  • Missä työ suoritetaan ja onko mahdollista tehdä etätyötä?   
  • Millä perustein palkka määräytyy, kuinka paljon palkkaa maksetaan ja milloin on palkanmaksupäivä? 
  • Mitä työehtosopimusta työsuhteessa sovelletaan?  

Jos lisäksi sovit esimerkiksi tulospalkkiosta tai oikeudesta pitää vapaata kesällä, kannattaa nämäkin kirjata työsopimukseen.  

Kun työntekijän työaika on yli 12 tuntia neljänä peräkkäisenä viikkona, pitää työnantajan antaa työntekijälle kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista, vaikka varsinaista kirjallista työsopimusta ei tehtäisikään.  

Lue lisää työsopimuksesta

3. Sinulla on oikeus pereh­dytykseen 

Työturvallisuuslaki edellyttää, että työnantaja perehdyttää työntekijät työhön, työpaikan työolosuhteisiin, menetelmiin, työvälineisiin ja turvallisiin työtapoihin. Perehdytyksestä tulee huolehtia myös kesätyössä ja kesätöitä lyhyemmissäkin työrupeamissa. 

Perehdytys auttaa sinua hoitamaan työsi mahdollisimman sujuvasti ja turvallisesti. Jos koet, että perehdytyksesi on jäänyt puutteelliseksi, kannattaa asia ehdottomasti ottaa esihenkilön kanssa puheeksi ja pyytää lisäperehdytystä. Tarvittaessa voit keskustella tilanteesta myös työpaikan työsuojeluvaltuutetun kanssa. 

4. Tarkista palkka­laskelmat huolellisesti 

Työnantajan pitää antaa työntekijälle palkkalaskelma jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Palkkalaskelmasta tulee käydä ilmi ainakin: 

  • Maksetun palkan määräytymisperusteet 
  • Palkan suuruus 
  • Tehdyt työtunnit ja tuntipalkan määrä, jos työntekijällä on tuntipalkka 
  • Mahdolliset lisät kuten sunnuntaikorvaukset tai iltalisät  
  • Ennakonpidätyksen määrä sekä muut palkasta tehtävät vähennykset 

Palkkalaskelma kannattaa tarkistaa huolellisesti heti, kun saat sen. Jos huomaat virheitä maksetussa palkassa, ota asia puheeksi työnantajasi kanssa heti. Näin virheet ja epäselvyydet on helpompi korjata kuin jos niihin palaa pidemmän ajan kuluttua. 

Lisätietoja palkasta löydät täältä

5. Kesä­työssäkin kertyy yleensä loma­päiviä 

Lähtökohtaisesti työntekijälle kertyy työsuhteen aikana vuosilomaa. Useinkaan kesätyössä ei kuitenkaan pidetä vuosilomia työsuhteen aikana, vaan kertyneet lomat maksetaan työsuhteen päättyessä lomakorvauksena.

Muista tarkistaa viimeisimmästä palkkalaskelmastasi, että lomakorvaus on maksettu! Huomioi myös, että joillain aloilla lomakorvaus saatetaan maksaa jokaisen palkan yhteydessä. Tällöin maksetun lomakorvauksen pitää näkyä jokaisessa palkkalaskelmassa.  

Lue lisää vuosilomasta

6. Pyydä työtodistus 

Kun työsuhde on päättynyt, on työntekijällä pyynnöstään oikeus saada kirjallinen työtodistus. Sitä kannattaa aina pyytää, koska siitä on varmasti hyötyä, kun jatkossa haet muita töitä.  

Niin kutsuttu suppea työtodistus kertoo vain työsuhteen keston ja työtehtävän. Laajasta työtodistuksesta käy lisäksi ilmi työsuhteen päättymisen syy ja työnantajan arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä. Työnantaja ei saa antaa työntekijälle laajaa työtodistusta, ellei työntekijä sitä nimenomaisesti pyydä.  

Työtodistukseen kirjattavien arvioiden on oltava totuudenmukaisia. Huomaathan kuitenkin, että sinulla ei ole oikeutta saada sisällöltään toisenlaista työtodistusta, vaikka työnantajan tekemä arvio ei olisi sinulle mieluisa.  

7. Kysy suosittelijaa jatkoa varten 

Mikäli työsuhteesi on sujunut hyvin, voit työtodistuksen lisäksi kysyä esihenkilöltäsi, voisiko hän toimia suosittelijanasi jatkossa. Suosittelijalla tarkoitetaan henkilöä, jonka voit ilmoittaa mahdolliselle uudelle työnantajalle.

Rekrytointivaiheessa hän voi suostumuksellasi soittaa suosittelijallesi ja kysyä, minkälainen työntekijä olet. Suosittelija voi kertoa osaamisestasi, vahvuuksistasi ja hoitamistasi tehtävistä.

Muista myös tämä: liity työttö­myys­kassaan! 

Työttömyyskassan jäsenyyttä kannattaa miettiä heti ensimmäisten kesä- tai osa-aikatöiden alkaessa. Jos jäät myöhemmin työttömäksi tai tulet lomautetuksi, voit työttömyyskassan jäsenenä hakea ansiosidonnaista päivärahaa.

Ansiosidonnaisen määrä riippuu palkasta, jota sait ennen työttömyyttä tai lomautusta. Keskimäärin se on noin kaksi kertaa suurempi Kelan maksamaan tukeen verrattuna. 

Työttömyyskassaan ei voi liittyä työttömänä ja siksi on tärkeää ennakoida ja liittyä jäseneksi, kun olet palkkatöissä.  

Yksi ansiopäivärahan saamisen ehdoista on työssäoloehto. Sinun on siis pitänyt olla töissä ennen työttömyyttä. Myös kesä- ja osa-aikatyöt kerryttävät työssäoloehtoa, joten siksi kassajäsenyys on jo monelle nuorellekin kannattavaa.  Lue lisää!

Tutustu YTK Työttömyyskassaan, joka on avoin kaikille palkansaajille!