Hyppää sisältöön

Vuosiloma

Työntekijälle kertyy työsuhteen aikana palkallista lomaa, eli ns. vuosilomaa. Vuosilomalaissa (162/2005) on säädetty yleisesti lomapäivien kertymisestä ja loma-ajan palkasta, mutta usein työehtosopimuksissa on sovittu lakia paremmista ehdoista.

Tältä sivulta löydät lisää tietoa vuosilomaan liittyvistä asioista, kuten lomapalkastavuosiloman kertymisestälomarahasta sekä vuosilomakorvauksesta.

Paljonko on lomapalkka?

Vuosiloman ajalta maksetaan vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkka. Viikko- ja kuukausipalkkainen saa normaalin palkkansa loman ajalta. Lue lisää.

Miten vuosilomaa kertyy?

Työntekijä ansaitsee vuosilomaa työssäolokuukausien mukaan. Loman pituuteen vaikuttaa työsuhteen pituus. Lue lisää.

Mitä tarkoittaa lomaraha?

Lomarahan maksaminen perustuu joko työehtosopimukseen, työsopimukseen tai työpaikalla noudatettuun käytäntöön. Lomarahaan ei ole oikeutta ilman eri sopimusta. Lomaraha maksetaan joko vuosilomapalkan yhteydessä ennen loman alkua tai loman jälkeen, sopimuksesta riippuen. Lue lisää.

Mikä on vuosilomakorvaus?

Lomakorvauksella tarkoitetaan tavallisesti sellaista rahaerää, joka maksetaan työntekijälle työsuhteen päättyessä niiltä lomapäiviltä, jotka ovat jääneet pitämättä. Lue lisää.

​​​​​​​Katso myös Lakiruutu-video: Vuosiloman kertyminen erityistilanteissa

Koulutusvinkkejä

Voit tutustua aiheeseen lisää myös jäsenetuihisi kuuluvassa työelämän verkkokoulutuskirjastossa. Katsellaksesi koulutuksia, sinun tulee olla rekisteröitynyt verkkokoulutuskirjaston käyttäjäksi. Jos olet jo hyödyntänyt maksuttoman jäsenetusi ja ottanut palvelun käyttöön, kirjaudu sisään ja klikkaa suoraan koulutuksiin alla olevista linkeistä. Jos et vielä ole rekisteröitynyt palveluun, voit tehdä sen jäsentemme OMA+-palvelussa osiossa Webinaarit ja koulutukset. 

Työsuhdejuridiikan lait – Vuosilomalaki