Skip to content

Hem Bedragarna blir allt listigare – Så här identifierar du ett suspekt meddelande

Bedragarna blir allt listigare – Så här identifierar du ett suspekt meddelande

Ämnen

  • YTK

Det talas mycket om bedrägerier och nätfiske, men det stora antalet bedrägerier gör att de ofta är svåra att identifiera. Att känna igen ett bluffmeddelande är en viktig färdighet som vi alla behöver, påminner Matti Laakso, informationssäkerhetschef på YTK Arbetslöshetskassan.

Hur vanligt är det med bedrägeri­försök?

”Bedrägeriförsök i olika organisationers namn är mycket vanliga. Varje år luras finländare på tiotals miljoner euro. Grovt sett ligger det alltid pengar bakom bedrägerierna, i synnerhet när de riktas mot privatpersoner. I bedrägerier som riktas mot företag eller organisationer fiskar man också efter tillgång till system.”

Vad gör YTK för att för­hindra bedrägeri­försök som görs i dess namn?

”Vi har mycket höga säkerhetsstandarder som en grundregel. Vi förbättrar ständigt vår säkerhet. Personalutbildning är också viktigt. När vi får information om ett bedrägerimeddelande tar vi isär det och utbildar vår personal med hjälp av case studies och verkliga fall.

I praktiken har organisationer dock små möjligheter att förhindra att bluffmeddelanden skickas i deras namn, eftersom det finns många sätt för brottslingar att genomföra bedrägeriförsök. Det är omöjligt att helt förhindra bedrägeriförsök.”

Vad ska man göra om man misstänker att ett meddelande som skickats i YTK:s namn är falskt?

”Kontakta oss genast via OmaYTK eller t.ex. per telefon om du är osäker på om meddelandet är äkta. För att vi ska kunna utreda saken behöver vi också någon form av bevis på meddelandet. Till exempel en skärmdump eller ett foto hjälper oss att bedöma om meddelandet verkligen kommer från oss eller om det är en bluff.”

Har du fått ett suspekt meddelande? Var upp­märksam på dessa saker:

  1. Känner du igen avsändaren av meddelandet?
  2. Väntar du dig ett sådant här meddelande från den här avsändaren?
  3. Försöker meddelandet vädja till dig eller utlovar det betydande fördelar?
  4. Kräver meddelandet brådskande eller obligatoriska åtgärder?
  5. Vilken typ av länkar innehåller meddelandet?
  6. Vilken typ av bilagor innehåller meddelandet?
  7. Har meddelandet fastnat i skräppostfiltret?

Se till att dina egna enheter, till exempel din dator eller telefon, har alla de senaste uppdateringarna. Det hjälper dig att skydda dig mot skadliga bilagor och andra säkerhetsbrister. Se också till att alla dina enheter har antivirusskydd för att fånga upp skadliga filer.


Gör så här om du misstänker eller inser att du har blivit lurad:

  • Fundera över vilken information du har lämnat. Var och när lämnade du informationen?
  • Kontakta omedelbart källan till det påstådda meddelandet eller kontakten.
  • Utifrån de uppgifter du har lämnat kan du också ha anledning att kontakta andra parter. Om du t.ex. har lämnat ut dina kreditkortsuppgifter ska du omedelbart kontakta din bank. Om du har uppgett din personbeteckning, se Suomi.fi-guiden om dataläckage för anvisningar.
  • Vänta inte. Det är viktigt att agera så snabbt som möjligt.

Det är viktigt att komma ihåg att vem som helst kan bli lurad. Det ligger i människans natur och det sker många fall varje år. Ofta händer misstag när man har bråttom, är trött eller stressad.

Det är en bra idé att prata med människor du känner eller till och med en familjemedlem. Det är ingen skam att bli lurad. Att prata om det gör andra mer medvetna om vad som händer och påminner dem om vikten av att vara vaksamma.