Skip to content

Hem Att lära sig nya saker som vuxen

Att lära sig nya saker som vuxen

Ämnen

  • Kunskapsutveckling
  • Medlemsförmån
  • Välbefinnande och fritid

Jag tar upp YTK Arbetslivets gästpenna i hopp om att inspirera dig att lära dig något nytt. Tyvärr tror vi ofta att vi är för upptagna, för lata, för vuxna eller på annat sätt ”för lite eller för mycket av något” för att lära oss något nytt. När var senaste gången du lärde dig något nytt?

Och vad betyder lärande för dig? Det kan finnas stora skillnader i vår uppfattning och erfarenhet. En kan se det som att stilla sin kunskapshunger genom studier och träning, en annan kan se det som livsvisdom som man samlar på sig genom åren och en tredje kan se det som att lära sig en ny färdighet genom regelbunden övning och träning.

Enligt min mening är det att lära sig något nytt åtminstone allt detta – att skaffa sig nya kunskaper, färdigheter och vanor. Som entreprenör lär jag mig ständigt nya saker (ibland den hårda vägen) utan att medvetet lära mig någonting. På fritiden utvecklar jag mig själv medvetet, eftersom det inte bara ger mig glädje och mening att lära mig något nytt, utan också en välbehövlig balans mellan arbete och fritid.

Idrott är en passion för mig, så mina egna mål för att lära mig nya saker är oftast relaterade till träning och fysiska färdigheter. Men samma tips gäller för att lära sig vad som helst nytt. Du kanske vill lära dig ett nytt språk? Spela ett instrument? Utveckla några praktiska färdigheter eller lära dig att koda?

Först och främst måste du tysta ner tankarna på att du gör för lite eller för mycket av något. Fatta beslutet att lära dig och bemästra något nytt genom att sätta upp ett tydligt mål för dig själv. Tänk sedan på konkreta milstolpar som tar dig närmare slutmålet. Målen ska vara tydliga och mätbara så att du verkligen kan nå framgång och bibehålla din motivation.

Till exempel om du vill lära dig att springa och jogga bättre, snarare än att ”bara” jogga:

  1. Fundera på hur du mäter din framgång?
    Förtydliga ditt slutmål, t.ex. jag vill ”springa 5 km” eller ”springa 30 minuter”. Kanske göra ett start-, mellan- och slutprov för att mäta dina framsteg?
  2. Fundera på inom vilken tidsram du vill nå ditt mål? 
    Det finns alltid överraskningar! Var snäll och avsätt lite extra tid, om du vill. 
  3. Fundera på vad du kan göra för att nå ditt mål. 
    Det här är viktigt! Sätt upp konkreta milstolpar för dig själv, till exempel ”två löprundor i veckan”. Detta kommer att hjälpa dig att lyckas varje vecka.

Och sen får du bara köra på. Man börjar. Om du vill lära dig något nytt, så kan du göra det. Visst, saker går inte alltid som vi tror att de kommer att göra, men du lär dig alltid något på vägen! 

Ps. Du är också varmt välkommen till oss på FeelHobby för att lära dig något nytt – som medlem i YTK Arbetsliv får du en fin rabatt på tjänsten. Kolla in din medlemsförmån!

Mirva Putro
en entreprenör som älskar sport och är entusiastisk inför allt nytt