Skip to content
Hem Arbetslivsguide Jobbsökning

Tips för jobbsökning

Behöver du en karta och koordinater för ditt jobbsökande? Vi finns här för att hjälpa dig, oavsett vilken typ av språng du försöker göra! Kolla in vårt breda utbud av tips.

Nainen tutkii merikarttaa kanootin vieressä.

En framgångsrik jobbsökning bygger på en grundlig förståelse av dig själv, dina färdigheter och styrkor samt ett mål: vad vill jag göra härnäst i min karriär och vilken typ av jobbmöjligheter intresserar mig? Det hjälper också om du förstår reglerna för dagens jobbsökande, drar nytta av möjligheter till nätverkande och tar hand om ditt eget välbefinnande mitt i jobbsökandet.

Med hjälp av våra tjänster

  • uppdatera dina färdigheter i jobbsökning
  • lära dig att identifiera och formulera dina egna färdigheter
  • skapa uppdaterade och funktionella jobbsökardokument (ja, CV och ansökningar behövs fortfarande på många ställen)
  • lära dig att använda LinkedIn som ett viktigt verktyg i ditt jobbsökande
  • få verktyg för att hantera nackdelarna med jobbsökandet, den stress och påfrestning som det kan orsaka

💎

Vi vill hjälpa dig att inse att du har unika färdigheter och styrkor som gör dig värdefull och intressant på arbetsmarknaden.

Det är dessa unika färdigheter och styrkor som kommer att hjälpa dig att gå vidare mot ditt nästa karriärmål!


Sparring och lärande från en jobbsökar(-)coach

Som komplett medlem och studentmedlem erbjuder vi dig personlig vägledning från en karriärcoach. Våra professionella tips hjälper dig att skriva ditt CV och din jobbansökan, identifiera dina färdigheter eller förbereda dig inför en anställningsintervju.

Mies peilin edessä pukemassa valkoista kauluspaitaa.

Jobbsökning­färdigheter att behärska

Hämta användbara tips om jobbsökning från Online-utbildningsbiblioteket för arbetslivet. Som komplett medlem eller studentmedlem får du ett stort utbud skolningar alldeles gratis, då du har registrerat dig som användare via OMA+. Ta en titt på dessa:

ChatGPT som ett verktyg för arbetssökande

Tips för en effektiv jobbsökning

Så här söker du jobb på LinkedIn

Hitta fler utbildningar med nyckelordet ”jobbsökning”!

Hitta tusentals utbildningar om allt från jobbsökning till digitala färdigheter och ledarskap i vårt utbildningsutbud!

Hur du får kostnadsfri tillgång till online­utbildnings­biblioteket

  1. Registrera dig som användare via OMA+
  2. Fyll i registreringsformuläret och bekräfta din registrering via det e-postmeddelande du kommer att få
  3. Nu kan du börja! Online-bibliotekets innehåll är nu tillgängligt för dig!
Naiset juttelevat kahvilassa.

Övertyga din framtida arbetsgivare med dina språkkunskaper

Om bättre språkkunskaper kan öppna nya dörrar i din karriär, kolla in språkkurserna i den prisbelönta WordDive-appen! Som komplett medlem eller studentmedlem får du extra studietid på köpet.


Vägar till arbete

Det finns många vägar till ett nytt jobb. Vi har sammanställt några olika sätt för dig att hitta en spännande ny möjlighet!

Användbara länkar för arbetssökande

Visste du att alla jobb inte finns på den arbetsmarknadsportal som drivs av arbetsförmedlingarna? För att hitta ett bredare utbud av lediga jobb rekommenderar vi att du väljer några olika tjänster som du bevakar regelbundet. Välj till exempel bland dessa!

Luotettava työntekijä -service

Hitta ett jobb på den nya jobbsökningstjänsten eller på rekryteringsevenemang! Tjänsten Luotettava työntekijä hjälper dig att identifiera och formulera dina färdigheter, skapa en jobbsökarprofil, hitta jobb och arbetsgivare inom ditt arbetsområde och din sektor, och mycket mer. Se även rekryteringsevenemang.

Bli expert på cybersäkerhet på 90 dagar

Den snabba digitaliseringen öppnar varje år tiotusentals nya jobb i Finland för personer med tekniska färdigheter, och det finns ett ständigt behov av nya talanger. Microsoft, universitet och ett antal teknikföretag erbjuder dig en öppen, kostnadsfri studieväg på universitetsnivå. Den täcker aktuella och relevanta frågor som cybersäkerhet och molntjänster. Mikroexamen i cybersäkerhet är en del av projektet Skills for work. Ta reda på mer!

Vill du lära dig hur du kan använda artificiell intelligens? Microsoft erbjuder också en kostnadsfri kurs Practical AI som är öppen för alla.

Ansök till rekryterande program

En väg till arbete genom att utvidga dina färdigheter

I samarbete med arbetsgivare och utbildningsorganisationer ordnar AN-tjänsterna så kallade rekryteringsutbildningar för nya jobb, som kallas F.E.C.-utbildning och RekryKoulutus, men som har liknande grundprinciper.

Syftet är att utveckla den arbetssökandes yrkeskunskaper så att de motsvarar partnerorganisationens behov.

Utbildningsprogrammen ger dig möjlighet att uppdatera din kompetens och samtidigt hitta ett nytt intressant jobb. Deltagande företag har också en bra bild av dolda jobb.

Utbildningsprogrammen varar mellan tre och nio månader. De täcker ett brett spektrum av yrkesområden, för vilka det vanligtvis är svårt att hitta så kallade ”färdiga” färdigheter. Många utbildningar utbildar deltagarna inom ett nytt område från grunden, utan att några förkunskaper krävs.

Under utbildningsprogrammet får den arbetssökande både teoretisk utbildning och inlärning på arbetsplatsen i en partnerorganisation. Tanken är att personen efter utbildningen ska anställas av partnerorganisationen. Saranen Consulting rapporterar till exempel en sysselsättningsgrad på 80 % för dem som har slutfört sin utbildning, Talentgate 70-80 % och Aalto PRO över 70 %.

För mer information om F.E.C.-utbildning, se AN-tjänsternas webbplats

Mer information om RekryKoulutus finns på AN-tjänsternas webbplats

  • en person som är arbetslös eller hotas av arbetslöshet, som är angelägen om att uppgradera sina färdigheter och kanske hitta anställning i en helt ny typ av jobb.
  • även nyutexaminerade eller personer som återvänder från t.ex. familjeledighet.

Du kan bekanta dig med de utbildningar som erbjuds genom att använda AN-tjänsternas sökning av arbetsmarknadsutbildning. Ange antingen F.E.C eller rekryteringsutbildning som sökord. Det finns flera dussin utbildningar runt om i Finland. Se beskrivningen av varje utbildning för detaljerade ansökningsanvisningar och kriterier.

Mer information om ansökan till utbildning och förmåner under utbildningen får du från de nationella
AN-byråernas utbildningsrådgivning.

Källor:  TE-Palvelut/ F.E.C-koulutus  TE-Palvelut/Rekrykoulutus


Dolda jobb – vad och hur?

Visste du att bara 20-30 % av alla lediga jobb annonseras ut? Resten är dolda jobb. Ändå ägnar de allra flesta som letar efter ett nytt jobb upp till 90 % av sin tid åt att söka efter lediga jobb och konkurrera med i värsta fall dussintals eller till och med hundratals andra, i stället för att anstränga sig för att hitta dolda jobb.

I allt större utsträckning hittar man dolda jobb genom att utvidga sina egna nätverk. Den bästa kanalen för nätverksbyggande är LinkedIn. Det är inte längre bara för några få, utan upp till 1,7 miljoner finländare är redan registrerade. Ta en titt på LinkedIn-jobbsökarutbildningen från Online-utbildningsbiblioteket för arbetslivet och gör det mesta av de dolda jobbmöjligheterna!

Inspiration från en föränderlig arbetsvärld

4T Summit studiossa Marjaana Toiminen, Esa Riutta ja Reidar Wasenius.

4T Summit – Förändring är en möjlighet när du sitter i förarsätet

Arbetslivet är i omvälvning och bland annat artificiell intelligens förändrar snabbt vårt sätt att arbeta. Vad innebär detta för individen och hur kan man förbereda sig för förändringarna? Hitta svaren på 4T Summit! En inspelning av evenemanget finns nu tillgänglig för alla att titta på.

Perttu Pölönen

Öppen för arbete – podcast

Framtiden handlar om de val vi gör idag, säger Perttu Pölönen i vår Open to Work-podcast om framtidens arbetsliv. Vad behöver vi för ett bra och balanserat (arbets)liv nu och i framtiden? Vilka möjligheter kommer framtidens jobb att ge? I podden diskuterar Perttu frågor som framtida färdigheter, arbetslöshet och arbetsformer med gäster från olika områden.

Bördan av att söka jobb

Även om jobbsökande ofta är spännande och stimulerande kan det också vara stressigt ibland. Den ekonomiska situationen kan spöka och framtiden kan kännas oviss. Det är naturligt att känna sig orolig, till och med stressad, eftersom det är en stor förändring. Men att förlora jobbet kan hända vem som helst, och allt fler av oss blir arbetslösa någon gång under vår karriär. Karriären är full av olika faser, av vilka arbetslöshet är en, liksom föräldraledighet, korta anställningsperioder, sabbatsår, förhandlingar om förändring, befordran och slutligen pensionering. Arbetslöshet är inget att skämmas för eller dölja. 

För verktyg för att hantera det känslomässiga bagage som arbetslöshet innebär, se Aava Virras åttaveckorsutbildning. Där får du hjälp att reflektera över dig själv och hantera ångestkänslor, samt verktyg för att lugna ner dig och slappna av mitt i jobbsökandet.

Se även utbildningen Förändringar i arbetslivet.


Anställningsavtal som ska undertecknas? Notera dessa!

Har du hittat ett nytt jobb? Jättebra – grattis! Kom bara ihåg att vara försiktig med ditt kontrakt. Vi har satt ihop en färdig lista med saker att tänka på. Om du är orolig för något i dina anställningsvillkor eller ditt avtal kan du också kontakta Lakikaveri.