Skip to content

Att tala om lön

Lön är ersättning för utfört arbete. Ofta kommer man överens om en grundlön redan från början, men hur är det med förändringar eller bonusar? Dessa bör också skrivas så tydligt som möjligt i anställningsavtalet. Vi har sammanställt ett omfattande informationspaket för dig om frågor som bara rör lön.

Mies ja nainen seinäkiipeilemässä.

Vad bör alla veta om lön?

Lönen är den ersättning som arbetsgivaren betalar för det arbete som den anställde utför. Hur vet du vilken minimilön som gäller för ditt jobb? När har du rätt till lön om du har hindrats från att utföra ditt arbete?

Käsi ottamassa luottokorttia lompakosta.

Det lönar sig att kontrollera lönebeskedet varje gång

Arbetsgivaren måste ge sina anställda en lönespecifikation när de får lön. Det är en god idé att kontrollera lönebeskedet regelbundet. På så sätt säkerställer du att din lön har betalats ut korrekt och att det t.ex. inte finns någon risk för att ett misstag upprepas. Om det är något du är osäker på kan du också kontakta experterna på Juristkompisen.

Övertidsarbete bör också avtalas noggrant

Du och din arbetsgivare bör alltid komma överens om övertidsarbete separat. Samtidigt ska ni också komma överens om hur övertidsarbetet ska kompenseras: med ledighet eller i pengar. Se vilken övertidsersättning du har rätt till.

Mies lounastauolla.

Semesterlön, semesterpenning och semesterersättning

Alla arbetstagare har rätt att få betalt för sin semester. Normalt betalas semesterlönen ut till den anställde innan semestern börjar. Ta reda på hur du ser till att din semesterlön betalas ut korrekt!

Visste du att semesterlön inte är samma sak som semesterpenning? Till skillnad från semesterlön har en anställd inte rätt till semesterlön utan ett separat avtal. Semesterlönen grundar sig på ett kollektivavtal, ett anställningsavtal eller praxis på arbetsplatsen. Läs mer om semesterpenning.

Semesterersättning, å andra sidan, avser vanligtvis den summa pengar som betalas till den anställde i slutet av anställningsförhållandet för de semesterdagar som inte tagits ut. Du hittar mer information här.

Mies ja nainen juttelee

Frågor om lönen? Juristkompisen är här för att hjälpa dig!

Undrar du om din lön har betalats ut korrekt eller om du är skyldig lön? Juristkompisen finns här för att hjälpa alla våra kompletta- och studentmedlemmar. Du kan kontakta Juristkompisens jurister om dina anställningsfrågor med en låg tröskel.

Titta på videon för advokatens tips

I vår Lakiruutu videoserie kan du få juridisk rådgivning om vanliga utmaningar i samband med anställning. När måste du få betalt? Vad händer om lönen är försenad eller felaktig? Få svar på dessa frågor och mer i vårt Lakiruutu-avsnitt om lön (del 8). Du hittar videorna i avsnittet Webbseminarier och utbildning i OMA+.

Kädet näppäimistöllä.

Få grepp om grunderna i lön

Lär dig grunderna i löneadministration i utbildningsbiblioteket online för fullständiga medlemsförmåner. Kom ihåg att börja med att registrera dig som användare av utbildningsbiblioteket om du inte redan har gjort det!

Så här tar du dig igenom en löneförhandling

I jobbannonsen efterfrågas en löneförfrågan. Hur vet du vad du ska be om? Är det bättre att be om lite för mycket eller för lite? Och när kan du be din nuvarande arbetsgivare om en löneförhöjning? Läs våra expertråd om löneförhandlingar!

Vad händer med din lön om du blir sjuk?

Ibland kan det vara svårt att veta vilken lön man har rätt till när man är sjuk. I vår arbetslivsguide finns också information om detta och när du kan vara skyldig att arbeta under sjukfrånvaron.

Du kan också läsa mer om detta ämne i vårt onlineutbildningsbibliotek om förmåner för kompletta medlemmar. Kom ihåg att börja med att registrera dig som användare av utbildningsbiblioteket om du inte redan har gjort det!

Vad händer om du inte får betalt?

Lönegarantisystemet skyddar din lön om din arbetsgivare går i konkurs eller på annat sätt blir insolvent. Alla fordringar som din arbetsgivare skulle vara skyldig att betala kan betalas ut enligt garantin. Du bör agera snabbt, eftersom du måste ansöka om lönegaranti inom tre månader från förfallodagen. Läs mer om garantin.

Vad gör du om din arbetsgivare inte betalar din lön och går i konkurs? Hur är det med andra insolvenssituationer? Dessa frågor kommer att besvaras på Lakiruutus webbinarium ”Allt om lönegarantin”, som är öppet för alla. Se webbseminariet.