Hoitovapaaoikeus perustuu työsopimuslakiin ja se alkaa välittömästi vanhempainrahakauden päätyttyä. Oikeus hoitovapaaseen jatkuu siihen asti kun lapsi täyttää kolme vuotta. Hoitovapaata voi käyttää yksi vanhempi kerrallaan.
Hoitovapaata voi pitää enintään kaksi vähintään kuukauden pituista jaksoa, elleivät työnantaja ja työntekijä sovi useammista ja lyhyemmistä jaksoista.
Mikäli äiti saa uuden lapsen vanhempainvapaan tai hoitovapaan aikana, hänellä alkaa oikeus uuteen raskaus-, äitiys– tai vanhempainvapaaseen. Oikeus vapaaseen arvioidaan aina viimeisen lapsen mukaan.
Hoitovapaan myöntää työnantaja. Vähimmäispituus on yksi kuukausi. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia myös kahta useammasta ja kuukautta lyhyemmästä hoitovapaajaksosta.
Hoitovapaa ja osittainen hoitovapaa
Kelasta voit hakea lastenhoidon tukia hoitovapaan tai osittaisen hoitovapaan ajalle. Jos lapsi ei ole kunnallisessa varhaiskasvatuksessa, voit saada kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea. Jos lapsen hoidon takia työskentelet enintään 30 tuntia viikossa ja etuuden muut edellytykset täyttyvät, voit saada joustavaa tai osittaista hoitorahaa.
Työntekijällä on oikeus olla poissa töistä enintään neljä työpäivää kerrallaan äkillisesti sairastuneen alle 10-vuotiaan lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi. Tähän tilapäiseen hoitovapaaseen on oikeutettu yksi vanhempi kerrallaan. Vanhemmat voivat jakaa hoitovapaajakson keskenään haluamallaan tavalla.
Työntekijän on esitettävä pyynnöstä luotettava selvitys tilapäisen hoitovapaan syystä. Lain mukaan työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa palkkaa tilapäisen hoitovapaan ajalta, mutta useimmissa työehtosopimuksissa on määräys palkanmaksuvelvollisuudesta kolmen tai neljän päivän ajalta.