Hyppää sisältöön

Etusivu Työelämäopas Vuosiloma Lomien kertyminen vanhempainvapaiden aikana

Lomien kertyminen vanhempainvapaiden aikana

Lain mukaan vuosilomaa kertyy enintään 160 arkipäivän eli noin kuuden kuukauden ajan normaalisti äitiys-, isyys-, raskaus- ja vanhempainvapaiden aikana.

Raskausvapaa (entinen äitiysvapaa)

Perhevapaauudistuksessa 2022 äitiysvapaa muuttui raskausvapaaksi (40 arkipäivää), jonka jälkeen voi olla vielä 120 arkipäivää vanhempainvapaalla lomapäivien kertyessä normaalisti.

Jos laskettu aika on ennen 4.9.2022, sovelletaan vanhaa äitiysvapaata (105 arkipäivää), jonka jälkeen voi olla vielä 51 arkipäivää vanhempainvapaalla lomapäivien kertyessä normaalisti.

Vanhempainvapaa (entinen isyysvapaa)

Perhevapaauudistuksessa 2022 isyysvapaa sellaisenaan poistui, ja tilalle tuli uusi vanhempainvapaa (160 arkipäivää), jonka ajalta lomapäivät kertyvät normaalisti sillä vanhemmalla, joka ei saa raskausrahaa.

Jos laskettu aika on ennen 4.9.2022, sovelletaan vanhaa isyysvapaata ja samaa 160 arkipäivän sääntöä, eli täysimääräisen isyysvapaan (54 arkipäivää) jälkeen isä voi olla vanhempainvapaalla enintään 102 arkipäivää loman kertyessä yhä normaalisti.

Sääntö 160 arkipäivästä on henkilökohtainen eli kumpikin vanhempi saa oman 160 arkipäivän jaksonsa. Arkipäiviä laskettaessa ns. arkilauantait lasketaan mukaan ja 160 arkipäivän sääntö lasketaan lapsikohtaisesti eikä lomanmääräytymisvuoden mukaan. Jos 160 arkipäivää ylittyy, ei vuosilomaa enää kerry ylittyvältä ajalta.