Hyppää sisältöön

Etusivu Työelämäopas Työsuhteen päättäminen Tuotannolliset ja taloudelliset perusteet

Tuotannolliset ja taloudelliset perusteet

Työnantaja saa työsopimuslain mukaan irtisanoa työsopimuksen, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi.

Työsopimusta ei kuitenkaan saa irtisanoa, jos työntekijä on sijoitettavissa tai koulutettavissa uusiin tehtäviin.

Työnantaja, jolla ei ole tarjota työntekijälle muuta työtä, voi käyttää määräysvaltaa myös toisessa organisaatiossa. Tällaisessa tilanteessa työnantajan pitää selvittää, voiko hän tarjota työtekijälle työtä muissa määräysvallassaan olevissa yrityksissä tai yhteisöissä.

Työnantaja on irtisanonut minut taloudellisella ja tuotannollisella syyllä, vaikka on palkannut uuden työntekijän. Onko irtisanomiseni ollut laillinen?

Työsopimuslain mukaan taloudellista tai tuotannollista irtisanomisperustetta ei lähtökohtaisesti ole olemassa, mikäli työnantaja on ennen tai jälkeen irtisanomisen palkannut uuden työntekijän samoihin tai samankaltaisiin työtehtäviin, ellei työnantajan toimintaedellytyksissä ole tapahtunut olennaista muutosta uuden työntekijän ja irtisanomisesi välisenä aikana.

Kaipaatko lisätietoa?

Lakiruutu-sarjan kolmannessa osassa käydään läpi tuotannollisin tai taloudellisin syin irtisanottujen jäsenten kysymyksiä. Lisäksi jaksossa käydään läpi niitä erityisryhmiä, joilla on korotettu irtisanomissuoja ja käydään läpi kiellettyjä irtisanomisperusteita. Katso video OMA+ -palvelussa!