Skip to content

Prövotid

I början av anställningsförhållandet kan man komma överens om en prövotid, under vilken både arbetstagaren och arbetsgivaren kan säga upp anställningsförhållandet med omedelbar verkan. Prövotiden kan inte börja proaktivt före anställningsförhållandet eller senare under anställningsförhållandet, utan den måste börja samtidigt som arbetet påbörjas.

Prövotidens längd

Prövotiden är högst sex månader. Vid visstidsanställningar får prövotiden, även om den förlängs, inte överstiga hälften av anställningsavtalets löptid, alltid dock högst sex månader. Syftet med prövotiden är att ge båda parterna i anställningsavtalet tid att överväga om det ingångna anställningsavtalet uppfyller förhandsförväntningarna.

Avtalandet om prövotiden

Prövotiden ska uttryckligen avtalas. Om det krävs bevis på ett avtal om prövotid ligger bevisbördan på den person som åberopar prövotiden.

I allmänhet kan man avtala om prövotid endast i början av anställningsförhållandet. Om arbetstagarens arbetsuppgifter eller ställning förändras väsentligt under en tillsvidareanställning kan dock en ny prövotid fastställas för de nya arbetsuppgifterna.

Om det har gått en längre tid sedan det tidigare anställningsförhållandet mellan parterna kan en provanställningsperiod också ingå i det nya anställningsavtalet. I regel kan ingen ny prövotid införas i på varandra följande avtal för viss tid, utom när arbetstagarens arbetsuppgifter väsentligt ändras i det nya arbetsavtalet.

Arbetsgivaren har rätt att förlänga prövotiden om arbetstagaren är frånvarande från arbetet på grund av invaliditet eller familjeledighet under prövotiden. Före prövotidens slut ska arbetsgivaren underrätta arbetstagaren om förlängningen av prövotiden. 

Vissa kollektivavtal innehåller bestämmelser om prövotid. Innehållet i kollektivavtalet kanske inte är känt för den anställda. Vid ingåendet av ett anställningsavtal är arbetsgivaren skyldig att underrätta om att den provanställningsperiod som fastställs i kollektivavtalet har iakttagits. Om ovanstående informationsskyldighet inte har uppfyllts får prövotid enligt kollektivavtalet inte tillämpas på anställningsförhållandet.

Tips på utbildningar i ämnet

Du kan också lära dig mer om ämnet i onlineutbildningsbiblioteket för arbetslivet, som är en del av dina medlemsförmåner.

Työsopimuslaki – 4. Koeaika ja koeaikapurku

Esihenkilön työsuhdejuridiikka kunnassa – 4. Koeaikapurku – miten, miksi ja milloin?

Kom ihåg att för att kunna se Eduhouse utbildningar måste du vara registrerad som användare av online-utbildningstjänsten. Om du ännu inte är registrerad kan du göra det i OMA+ -tjänsten under Webbinarier och utbildningar.